Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

17-årig flicka åtalas som del i miljonsvindleri av 85-åring

En 17-årig flicka i Malmö åtalas för penningtvätt – hon ska ha slussat 15 000 kronor via sitt bankkonto. Pengarna kommer, enligt åklagaren från en banksvindel där en 85-årig kvinnas konto länsats på 1,2 miljoner kronor.

Bild: Martina Holmberg / TT
De 15 000 kronorna kommer, enligt åklagaren, från en banksvindel där två okända personer har lurat 85-åringen på drygt 1,2 miljoner kronor.
Kvinnan berättar i förhör hur hon en dag i november förra året blev uppringd av en man och en kvinna som presenterar sig som att de ringer från hennes bank. De säger de ska hjälpa henne spärra sitt kort, eftersom de sett att någon försökt göra stora inköp med hennes kort i hemelektronikaffärer. De uppmanar kvinnan att logga in på sin internetbank, vilket hon gör medan de talar i telefonen. Hon får veta att de spärrar hennes kort och kommer att skicka henne ett nytt.
Först när kvinnans riktiga bankman ringer henne morgonen efter så inser hon att något är fel – hennes bankkonton har blivit länsade på alla pengar. I förhör berättar 85-åringen om hur det hela påverkat henne: ”Jag har fått högt blodtryck och känner mig förbannad och dum”.
Kvinnans bank har ersatt henne för hela beloppet som stulits från hennes konton.
Totalt finns uppemot 50 misstänkta med i utredningen, bland dem en 17-årig flicka som går på gymnasiet i Malmö. Av de 1 200 000 kronor som försvunnit från kvinnans konton har 15 000 kronor sedan swishats till den 17-åriga flickans konto, hon har tagit ut pengarna och gett dem till en okänd person.
Flickan berättar i förhör att hon fick kontakt med en för henne helt okänd kille på Snapchat. Han bad henne om hjälp med att ta emot en summa pengar som han skulle swisha till henne, som hon sedan tog och gav till honom i kontanter. I polisförhör berättar hon att hon bara ville hjälpa honom, eftersom han verkade desperat, hon förstod inte att det var något allvarligt.
Åklagaren menar att flickan bör ha förstått att pengarna hon fick in på sitt konto och sen tog ut och gav till en okänd person, kom från brottslig verksamhet.
Gå till toppen