Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anders Åkesson: ”Bistå skånska aktörer med att söka medel ur EU:s stora fonder.”

Bild: Erik Nylund
Storbritannien går till val den 12 december. Ett val som kan skaka om men också öppna upp för möjligheter för Skåne och Sverige. Oavsett om britterna än en gång röstar fram en regering som vill leda landet ut ur EU eller inte, har Europa utmaningar som Skåne kan vara med att lösa.
EU har etablerat och vill genomföra ”European Green Deal” med målet att Europa ska vara klimatneutralt 2050. Det är absolut så att EU hade behövt sätta klimatmålen än högre, men det viktiga är att EU nu tar på sig den internationella gula ledartröjan i klimatomställningen, i motsats till andra delar av världen.
Tyvärr finns det krafter inom EU som kommer att sätta sig på tvären när det kommer till handling. Det är därför extra viktigt att Sverige både visar möjligheten med klimatomställningen och skyldigheten mot framtida generationer inom EU. Jag ser att Skåne som region kan vara en mycket aktiv del i detta. Bland annat för att vi skåningar troligen känner en större samhörighet med Europa än andra delar av Sverige. Men mest väsentligt för att flera av svaren på Europas utmaningar finns i Skåne med bland annat stark forskning inom klimat, life science och mänskliga rättigheter.
Region Skåne har de senaste tio åren funnits på plats i Europa och Bryssel med ett fysiskt kontor. Från 2020 ska Skånes EU-arbete tydligare integreras i det ordinarie regionala utvecklingsarbetet som Region Skåne bedriver, men kontoret ska vara kvar.
I beslutet att integrera EU-arbetet anges målsättningen att öka kunskapen om Region Skåne i Bryssel samt bistå skånska aktörer i arbetet med att söka medel ur EU:s stora fonder. För kommande år kan just detta vara en mycket klok investering för hela Skånes utveckling. Och det som är bra för Skåne tror jag i grunden är bra för Europa. Skåne kan fungera som drivkraft för ett mänskligare och klimatneutralt EU.
EU:s kommande innovations- och forskningsprogram fastställs under 2020. Med forskningsetableringar som ESS och Max IV borde Skåne stå sig starkt inför EU:s program. Nuvarande 6-åriga program går under namnet Horizon 2020 och har en total budget på 80 miljarder euro.
Sverige hamnar på plats 8 om man tittar på beviljade medel från nuvarande program. Det är inte dåligt, men de länder som ligger före Sverige är nästan alla mer folkrika. Bland lärosätena i Sverige intar Lunds universitet plats 1 i beviljade medel. I det fall Storbritannien, som har plats 2, lämnar EU uppstår en möjlighet att få mer medel till Skåne.
Så medan brittiska politiker funderar på vilka valaffischer som ska upp, bör skånska politiker samla näringsliv, forskning och civilsamhälle med målet att bli lite mer europeiska. Vägen dit är en gemensam skånsk EU–strategi. Tiden är rätt för det nu, när Europa har blivit mer liberalt och klimatnödläge är utropat.
Gå till toppen