Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Börsen föll i linje med omvärlden

Stockholmsbörsen inledde veckan med breda nedgångar, i linje med omvärlden. Dystra signaler från USA:s industri och ett fall för bygginvesteringar i USA skakade om marknaden.

Stockholmsbörsen föll på bred front, i linje med omvärlden. Arkivbild.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Börsen inledde uppåt, men vände nedåt under eftermiddagshandeln. OMXS-index stängde på minus 1,0 procent.
Nedgången var bred, med 29 av 30 aktier i OMXS30-index på minus.
Mest nedåt i kraft av indextyngd drog Telia och H&M, vars aktier föll 2,1 respektive 1,3 procent.
Ett svagt inköpschefsindex från USA:s industrisektor, tyngt av en orderingång som sjönk till den lägsta nivån sedan 2012, överraskade många. Index sjönk till 48,1, från 48,3 månaden före. Under 50 antyder minskad aktivitet i sektorn och analytiker hade räknat med att index skulle gå åt andra hållet, upp till 49,2, enligt en Reutersenkät.
Marknaden oroades även av svaga siffror från USA:s byggsektor och att USA:s president Donald Trump har öppnat upp en ny front i sitt handelskrig med nya stål- och aluminiumtullar mot Brasilien och Argentina.
På Europabörserna är det också tydliga nedgångar. Frankfurtbörsens Dax-index föll 2,0 procent, CAC 40-index i Paris tappade 1,9 procent och Londonbörsens FTSE 100 gick ner 0,8 procent.
Gå till toppen