Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hjulkalendern del 2: ”Knausgård bodde på torget som heter Triangeln”

I Sydsvenskans hjulkalender tar sig författaren Anna Axfors runt i Skåne på elsparkcykel. I andra delen kretsar hon kring Triangelen.

Min kära elsparkcykel har blivit tung att rodda. Varför? Jag ser att området jag befinner mig i är gråmarkerat på kartan. Så, Silicon Valley känner inte till den här delen av stan.
Jag kommer nog inte fram till Lindängelunds rekreationsområde, och jag har åkt elsparkcykel för 150 kronor. Men jag har i alla fall fått min rekreation.
Jag skulle ju kunna gå till fots, men det skulle kännas fel att bara lämna elsparkcykeln här, i ett ingenmansland den själv inte känner till.
Jag sparkar mig med stor ansträngning fram till området där den återigen är brukbar, med sikte mot Triangeltorget. En googling på Triangeltorget ger en artikel från den här tidningen: “Nej, det heter inte Triangeltorget”. Tydligen skär ordet i gamla Malmöbors öron. Triangeltorget är bara ett torg som heter Triangeln, inget annat. Och Gud förbjude att kalla S:t Johannesplan för Triangeltorget, alltså den öppna yta som ligger vid Station Triangelns norra uppgång. Dessutom säger en äkta malmöit inte Triangeln överhuvudtaget, utan Triangelen. Men sånt vet ju inte jag något om. Jag har bara bott här i lite mer än sex år nu. Det är ingenting om man på riktigt vill komma in i en stad.
En sak vet jag i alla fall, och det är att Knausgård bodde på torget som heter Triangeln under sin tid i Malmö. Och just när jag tänker det...
Fortsättning följer i morgondagens lucka.
Gå till toppen