Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA får WTO-stöd för EU-tullar

En Airbus A380 lyfter på flygmässan i Paris förra året. ArkivbildBild: Francois Mori/AP/TT
WTO ger än en gång grönt ljus för de tullar på varor till ett värde av 7,5 miljarder dollar som USA nyligen införde mot EU. Världshandelsorganisationen tycker inte att EU kunnat visa att man tagit bort de otillåtna subventioner som getts till flygplanstillverkaren Airbus.
WTO godkände i oktober att tullarna införs, med argumentet att subventionerna gynnat Airbus i konkurrensen med amerikanska Boeing. EU krävde att beslutet omprövades med motiveringen att subventionerna avvecklats, men får nu alltså nej.
USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer säger att WTO:s besked bekräftar att subventioner till Airbus fortsätter att skada den amerikanska flygindustrin och att kraftåtgärder krävs för att eliminera sådant konkurrenshämmande stöd.
Det är de senaste turerna i en mer än 15 år lång transatlantisk tvist där parterna anklagat varandra för olagligt stöd till respektive flygindustrier.
Gå till toppen