Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dan Baird gör sista spelningen i Malmö: ”Det känns som att jag är hemma”

Georgia Satellites-sångaren Dan Baird har genom åren skaffat sig en speciell relation till Malmö. Men nu är det dags för den allra sista konserten i staden där han alltid känner sig hemma. ”Det var verkligen inte tänkt som en avskedsturné. Det råkade bli det”, säger Dan Baird.

Dan Baird på KB häromåret.Bild: Lars Brundin
Hösten 2011 såg Malmöprofilen och arrangören Håkan Bladh en konsert på KB som han samma kväll kallade det bästa han någonsin sett. Håkan Bladh hade sett Dan Baird tidigare med The Georgia Satellites i Köpenhamn och på Inkonst i Malmö med ett annat band. Men denna novemberkväll såg han Dan Baird & Homemade Sin.
– Jag gick fram till deras manager och sade att ni måste spela på S:t Gertrud i sommar. 2012 gjorde de sin första spelning där och sen spelade de hos oss varje år, ibland två gånger. Vi har blivit vänner och jag var nyligen nere och såg honom i Hamburg. Han har en trogen publik och varje år är det några nya som upptäcker honom här i Malmö, säger Håkan Bladh.
Om Malmö har en speciell plats i sitt hjärta för Dan Baird så hävdar den amerikanske sångaren att kärleken är besvarad.
– Vi har haft en bra grej tillsammans i flera år. Det finns en ärlighet och en familjär känsla i Malmö som jag gillar. Det känns som att jag är hemma. Det är ett tillräckligt stort ställe för att kännas som en stad, men litet nog för att kännas familjärt, säger Dan Baird på telefon från Stuttgart.
Efter att flera gånger ha spelat på S:t Gertruds innergård är det nu rockklubben som gäller. Bägge ställena är speciella för Dan Baird.
– KB är ju mer vad vi är vana vid. S:t Gertrud har känts mer som en hemmafest. Ett vänligt sådant. Det är nog vänlighet jag mest förknippar med Malmö. Vänlighet och Bullens köttbullar, säger Dan Baird med ett skratt.
Dan Baird under en spelning på S:t Gertrud.Bild: Lars Brundin
En annan nära koppling mellan Dan Baird och Malmö är att basisten Micke Björk (tidigare i Malmöbandet Bonafide) i flera år var en av medlemmarna i kompbandet The Homemade Sin. Men det är han inte längre.
Känner du igen publiken i Malmö?
– Absolut. Det finns en hel del återfallsförbrytare.
Men nu är det dags för allra sista spelningen. 2017 diagnosticerades Dan Baird med leukemi och nu har han bestämt sig för att sluta turnera.
– Ja, jag hade faktiskt inte bestämt mig när vi åkte över till Europa. Men efter andra spelningen i Spanien insåg jag att det inte går längre. Jag och min fru har haft en del hälsoproblem och ärligt talat så vill jag inte dö på turné. Jag vill sluta innan jag blir patetisk och någon som folk skrattar åt, säger Dan Baird.
– Men det var verkligen inte tänkt som en avskedsturné. Det råkade bli det, säger han.
Vad säger folk till dig på turnén?
– De kommer såklart fram och tycker att det är sorgligt. Jag säger till dem att hitta ett nytt rock’n’rollband att älska. Jag vill inte bli sentimental kring detta. De två timmarna på scen är fantastiska, men det är de andra 22 timmarna på dygnet som gör mig galen, säger Dan Baird.
Efter Malmöspelningen den 7 december har han ytterligare en konsert i Edinburgh innan han åker hem till staterna.
– Och i USA är det inte lika kul att spela. Folk bryr sig inte om mig och jag bryr mig inte om dem. Jag kommer alltid att fortsätta spela hemma i min källare för jag älskar att vara kreativ, men att åka ut och nöta på vägarna … nej. Jag kommer snart att ta ut min frustration på publiken och det är inte coolt. Min publik håller på att dö och det här är ”no game for old men”, skrattar Dan Baird.
Så vad kan man förvänta av spelningen på KB?
– Ingen aning. Charmen med mina egna favoritband The Replacements och NRBQ var att man aldrig visste vad som väntade. Det ger möjligheter får något underbart att hända. eller något katastrofalt. Vi slår en tärning så ser vi vad som händer …
Gå till toppen