Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingenjör med många strängar på sin bas

Ebbe Johansson skulle kunna fylla ett visitkort stort som ett A4-ark med alla sina titlar. Det är uppfinnare, rymdforskare, jazzbasist och inte minst ingenjör för att bara nämna några. Nu fyller han 90 år.

Ebbe Johansson hemma i arbetsrummet i villan i Malmö.Bild: Ulf Sundberg
Ebbe Johansson föddes i Vollsjö för jämnt 90 år sedan som näst yngsta barn i den tiohövdade barnaskaran. Fadern var toffelmakare och tanken var att Ebbe skulle bli skomakare.
– Jag utbildade mig till det men så fort jag fick chansen att göra något annat så gjorde jag det. Därför jobbade jag bara en vecka på en släktings skofabrik i Malmö, berättar han.
Då var han 16 år och började i stället arbeta som verktygsmakare, instrumentmakare och radiotekniker på AGA.
– Vi installerade många radaranläggningar på Kockums fartyg.
Så småningom blev det studier på teknis och som utbildad ingenjör började han 1966 arbeta på Sjöbefälsskolan i Malmö där han blev kvar till den stängdes och han i stället fick uppdraget att vara med och dra igång World Maritime University där han stannade till pensioneringen som teknisk chef.
– Jag byggde stabilitetsmodeller till alla fem sjöbefälsskolor i landet och köpte dem när skolan lades ner. Min tanke var att Tekniska museet i Malmö skulle kunna visa upp dem och hur de fungerar, men de ställde bara in dem i något förråd där de antagligen står kvar och samlar damm än i dag, säger han med viss bitterhet i rösten.
Då är det roligare att prata om allt bus han gjorde som ung i Vollsjö. Bland annat lyckades han och en kamrat spränga en vägvisare i luften med en hemgjord bomb. Om den kamraten var det blivande Malmökommunalrådet Nils Yngvesson framgår inte av historien men han berättar gärna att de var lekkamrater som unga.
Eftersom fadern även var biljettförsäljare på Nyvångs tivoli i Vollsjö fick han även lyssna på mycket musik och fascinerades av dragspelet.
– Jag sålde jultidningar för att få ihop till mitt första dragspel och gissa hur glad jag var när det kom med posten. Jag spelar fortfarande ibland säger han och berättar han och fyller i hur han kom att spela kontrabas.
– Det var i Malmö. En kompis klagade över att de inte hade någon basist som kunde spela med dem så då sa jag att det kan jag. Dagen efter hade jag köpt en bas på Italienska Musik i Malmö och fick sitta in i bandet.
Det blev många spelningar runt om i Skåne och han har bland andra spelat med Östen Warnerbring och Harry Arnolds orkester.
– Men det var bara en gång. Deras basist var borta och jag fick frågan. När jag förklarade att jag inte hade någon vit kostym så löste Harry det med en vit rock.
Basen kom även på villovägar några gånger.
– Orkesterledaren jag spelade med då hade en stor gammal amerikanare och vi brukade lägga instrumenten på taket när vi var ute och körde. En dag skulle vi till Lomma och körde Västkustvägen från Malmö när jag frågade om han hade surrat fast basen ordentligt. Det behövs inte, det är så kort bit svarade han, men när vi kom till Lomma så var naturligtvis basen borta. Vi hittade den sedan liggande ovanpå vassen i Lommabukten. Som tur var hade den inte blivit skadad.
Ebbe Johansson berättar vidare om allt annat han gjort. Han hävdar att han byggt ett eget teleskop, den första tv-apparaten i landet och den första riktiga bandspelaren. Med den spelade han förresten in röster från de döda vilket väckte stor uppmärksamhet.
– Jag är även grottforskare och ordförande i Malmö Interplanetariska sällskap, berättar han och fyller på med ufohistorier som inte får plats på detta utrymme.

Ebbe Johansson

Gör: Pensionerad ingenjör, rymdforskare, jazzmusiker, trollkarl, med mycket mera.
Bor: I Malmö.
Familj: En son och en sonson, särbon Karin Stiernerbielke.
Aktuell: Fyller 90 år den 3 december.
Så firar jag: Det blir dels ett kalas med Karins släkt och sedan har han öppet hus här hemma på eftermiddagen.
Gå till toppen