Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inget veto från riksdagen om EU-avgift

Riksdagen begär att regeringen ska försöka hålla nere Sveriges EU-avgift, men ställer inga krav på veto mot höjningar.

Finansminister Magdalena Andersson (S).Bild: Karin Wesslen/TT
– Det är inte ett veto, men en tydlig markering från riksdagen vad regeringen ska jobba för och försöka uppnå, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.
Hon syftar på vad finansutskottets överläggning med regeringen gav för medskick till regeringen inför förhandlingarna om EU:s långtidsbudget.
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger sig också vara nöjd.
”Jag är glad över att vi nu har ett starkt mandat förankrat i svensk riksdag för att på ett så ändamålsenligt sätt som möjligt kunna hålla nere EU-avgiften. Långtgående samsyn i EU-frågor är en styrka för Sverige”, säger hon i en skriftlig kommentar.
I ett gemensamt initiativ i finansutskottet i förra veckan försökte V, Moderaterna och Kristdemokraterna att sätta press på regeringen om EU-avgiften, som förhandlas i samband med långtidsbudgeten. De tre föreslog att utskottet skulle kräva att regeringen ska göra klart för övriga EU-länder att den saknar stöd i riksdagen för att låta Sveriges EU-avgift öka.
Det fick finansminister Magdalena Andersson att ilskna till och tala om en värdelös förhandlingsstrategi tyngd av ultimativa krav.
Nu är medskicket från finansutskottet lite mildare formulerat. Det lyder:
”Den svenska avgiften ska även hållas nere. Regeringen ska söka säkerställa att Sveriges totala avgift, räknat som andel av BNI, motsvarar dagens. Det vill regeringen främst göra genom att minska storleken på budgeten.”
Eftersom BNI, ett mått som ibland används istället för BNP, har växt sedan den nuvarande långtidsbudgeten förhandlades, innebär det också att EU-avgiften kan tillåtas växa räknat i kronor.
Gå till toppen