Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Henrik Harboe

Direktören, civilingenjör Henrik Harboe, Olseröd, har avlidit i en ålder av 92 år. Han sörjs av dottern Karin med sambon Lasse, barnbarn, barnbarnsbarn och många vänner.

Efter studentexamen i Köpenhamn 1945 och civilingenjörsutbildning tog Henrik anställning i USA som turbinkonstruktör hos General Electric. Därefter kom han till Sverige för att under många år arbeta inom dåvarande Aseakoncernen, främst i Finspång hos Stal-Laval. Det var också här som han kom att träffa sin blivande hustru Ingrid.
Efter några år lockades Henrik att återigen arbeta internationellt, nu i Australien och i Japan. Efter ett kort mellanspel i Sverige blev han 1966 vd för Stal-Lavals engelska dotterbolag. I London kom han och Ingrid att bo och verka ända till 1980. Sedan kunde han återvända till hemlandet, nu som chef för Aseas danska bolags kraftverksdivision.
Sommaren 1987 blev jag oväntat kontaktad av Henrik. Han berättade att han arbetade med en projektidé som han kallade Near Shore Power (NSP) och undrade om jag ville komma ner till Köpenhamn och diskutera samarbete.
Under 80-talet hade många länder öppnat upp för privata investeringar enligt konceptet Build-Own-Operate (BOO), och det här var ett sådant projekt. Mitt företag skulle svara för det andra ”O:et” det vill säga ”Operate”.
Av detta projekt, som var tänkt som ett i Sverige byggt stort flytande kraftverk, blev det av olika skäl inget, men mitt samarbete med Henrik kom att fortsätta under hela 90-talet, då mest med kraftverksprojekt i Sydostasien, Henrik verkade nu som konsult genom eget företag sedan 1989. Hans lösningar och projektidéer var många och ofta mycket innovativa och eleganta.
Mot slutet av 90-talet avslutade Henrik sin professionella karriär och belönades välförtjänt med Stora Energipriset. Våra kontakter kom att fortsätta. Henrik var alltid mycket intresserad av att diskutera vad som hände på energi- och bränsleområdena.
Förutom återkommande familjehälsningar vid födelsedagar och större helger kom vi att ha månatliga telefonkontakter för tankeutbyten, utväxling av tidskriftsartiklar, statistik och annat av intresse för oss båda. Detta pågick ända fram till några dagar före hans bortgång.
Jag kommer att minnas Henrik som en utomordentligt kunnig och innovativ tekniker med unik förmåga att också se unika affärsmöjligheter. Men framför allt kommer jag att minnas med största tacksamhet den varma, djupa vänskap som han visade mig och min familj under de många år som vi kände varandra. Henrik efterlämnar många vackra minnen.
Stig H. Moberg
Gå till toppen