Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Margareta Liebisch

Margareta Liebisch, född Svensson, Lund, har avlidit i en ålder av 86 år. Hon sörjes närmast av maken Günther och barn.

När de första tv-bilderna kom på barnen i de rumänska statliga barnhemmen väcktes en vrede och stark medkänsla i många länder. Så också inom IM, Individuell Människohjälp.
Margareta Liebisch, kurator hos IM, fick uppdraget att resa till Rumänien tillsammans med sin make Günther, präst i Svenska kyrkan och tidigare flykting från DDR. Margareta och Günther hade mötts i Berlin där IM hade ett ungdomshem för straffade och frigivna ungdomar.
I Bukarest skapades kontakt med demokratiskt sinnade personer inom vård, förmedlade genom Ana Maria Narti som hade kvar ett kontaktnät i Rumänien. Margaretas och Günther insatser lade grunden till IM:s arbete i Rumänien med de svårast skadade barnen.
Ett habiliteringscenter skapades i Voluntari, Bukarest, där 24 barn togs om hand. Margareta var aktiv i genomförande och uppföljning. Margareta delade IM:s syn att människovärdet försvaras genom omsorgen om varje människa. Genom habiliteringscentret i Voluntari blev de gömda, försummade och oönskade barnen synliga och ett påverkansarbete kunde inledas.
Medmänsklighet och samhällsförändring hörde intimt samman enligt Margareta och Günter som båda förde vidare IM:s grundare Britta Holmströms grundsyn. Under 90-talet deltog Margareta i IM:s arbete i bland annat Serbien och Lettland. I Riga mötte Margareta och IM ett ungdomsprojekt och ett hantverkskooperativ i vardande, Tines, med inriktning på textila produkter.
Tines arbete fick IM:s stöd och företaget utvecklades bland annat genom export. Tines blev en del av det nya Lettland.
Margareta fanns alltid till för dem som behövde stöd, personligt eller ekonomiskt. Många sökte Margareta på IM:s kontor. Margareta kunde både lyssna och finna praktiska, konkreta lösningar. Vi minns alla Margaretas minneslappar som fanns klistrade på hennes skrivbord. Allt följdes upp.
Vi minns också med glädje improviserade middagar efter arbetets slut i Nöbbelövs rymliga prästgård. Medan samtalet pågick svängde Margareta till en underbar svampomelett och Günther letade fram ett gott vin. Samtalen rörde sig vitt mellan IM:s arbete i Palestina, tibetaner i exil och aktuella teologiska frågor. Gäster som Gustaf Wingren och Greta Hofsten gav djup och bredd åt frågorna.
Vi minns Margareta för hennes medmänskliga arbete under decennier med värme och tacksamhet.
Våra tankar går till Günther, Margaretas make och närmaste medarbetare under 54 år, och till barnen.
Örjan Ekman och Stefan Holmström
tidigare ordförande respektive generalsekreterare för IM
Gå till toppen