Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lommabor bjuder in till gemensamt julfirande

Ingen ska behöva sitta ensam på julafton. Just nu planerar ett 20-tal Lommabor ett gemensamt firande.

Några av 20 Lommabor som engagerar sig för de ensamma; Charlotte Bernström, Jessica Tranquist, Malin Ekström och Sussi Nilsson.Bild: Privat
Några veckor innan jul cirkulerar en inbjudan till Lommabor som av olika anledningar inte har någon att fira jul med. "Vi är många i samma sits så låt oss träffas och fira tillsammans", skriver initiativtagaren Malin Ekström.
– Jag har velat göra något annat på julafton väldigt länge och kände nu är det dags. Jag och min familj hjälpte till på ett julfirande i Malmö för flera år sedan i föreningen Barn till ensamma mammor och det var bland det roligaste jag gjort. Det finns så många människor som sitter ensamma på julen och det känns alldeles för sorgligt för att inte göra något åt det, säger Malin Ekström.
Hon tar med dottern, sin man och sina föräldrar på årets firande. Hon har samlat ett 20-tal personer som arrangerar en tre timmar lång sittning på mötesplatsen Havsblick i Lomma på julafton.
Alla vill hjälpa till med förberedelserna, hälften ställer också upp på själva julafton.
– Vi startar klockan 13 med lite glögg och 13.30 bjuds det på klassiskt julbord och gotte. Arrangemanget är alkoholfritt och kostnadsfritt och man kommer precis som man är. Alla som vill är välkomna, men vi vänder oss särskilt till de som är ensamma eller har ont om pengar, säger Malin Ekström som hoppas att det blir ett årligt återkommande firande.
– När Malin lade ut det på Lommakoll (på Facebook) nappade jag direkt, säger Charlotte Bernström.
– Jag har också länge tänkt göra något liknande, bjuda hem en familj eller några stycken. Jag är skild och har två barn varannan vecka så det blir utan barn ibland på julafton, då firar vi dagen före eller efter. Därför är det svårt att åka upp till släkten utanför Stockholm. Jag tänker att det är många som har det så. Just i år har jag mina barn, men de ska vara med och hjälpa till och så har vi egen jul på kvällen.
Gruppen har satt upp lappar runt om i Lomma, än så länge har bara ett par anmälningar kommit in. I väntan på fler går de runt till lokala butiker och restauranger och frågar vad de kan bidra med till julbordet.
– Hittills är de generösa och glada. Hoppas vi fyller salen. Vi vill också ge alla en julklapp, antingen har vi något själva eller så kan butikerna ge något. En tomte har vi inte än, men det löser sig säkert, säger Charlotte Bernström.
Det går bra att dyka upp spontant, men arrangörsgruppen ser gärna anmälan innan den 10 december för planeringens skull. Anmälan görs till tel. 073-352 52 50, eller 076-645 4774.
Gå till toppen