Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hans deckare på väg bli tv-serie

Philip Birk gick sin egen skrivarskola: under gymnasietiden skrev han två långa historiska romaner. Nu har han ett par framgångsrika spänningsromaner bakom sig och signerade nyligen ett avtal med ett tyskt tv-produktionsbolag.

Bild: Cecilia Lindberg
Hur blir man författare? Philip Birks råd är kort och gott: Skriv!
– Det är i slutändan det som är svårast: att sätta sig ner och verkligen få något gjort, förklarar Philip när vi träffas på UB - platsen där han oftast sitter när han arbetar fram berättelserna om konsttjuven Tom Grip.
Philip är uppvuxen i Varberg och intresset för att skriva tog fart i gymnasiet. Skrivandet var inget som fanns i familjen, men hans mamma läste mycket för honom när han växte upp.
– Jag har ett läsminne som jag aldrig glömmer - det var när jag var sju år och mamma läste ”Harry Potter och de vises sten” för mig. Kvällen när vi närmade oss slutet på boken var det så spännande att vi inte kunde sluta läsa. Fastän jag skulle till skolan dagen efter läste vi klart när klockan var över tolv på natten. Efter det var jag fast.
Historia är ett ämne som han älskar och i gymnasiet började han skriva en berättelse som utspelar sig under antiken. Plötsligt hade det blivit två ”tegelstenar”, som fick titlarna Bronshjälmen och Silverormen. Något år senare gav han ut böckerna själv.
Efter studenten testade han att läsa juridik och påbörjade en lärarutbildning. Men lusten att skriva drog i honom och han ville pröva en annan genre.
– Många deckare handlar om en alkad polis som kommer tillbaka till sin hemstad och löser ett gammalt brott, det ville jag bort ifrån. Jag inspirerades av en poster med ett verk av Vilhelm Hammershøi som fanns i mitt föräldrahem. Jag frågade mina föräldrar om den och det visade sig att den kom från min mormors morfar som arbetade på ett museum i Randers.
Philip spann vidare på konsttemat och bestämde sig för att skriva en serie i fem delar med konsttjuven Tom Grip i centrum. Tom har egentligen lagt av som tjuv när berättelsen tar sin början, men dras in i en ny kupp när han söks upp av pappan till sin forne kumpan. Nutid varvas med tillbakablickar till när Tom och hans studiekamrat började planera sina konstkupper medan de studerade på juristprogrammet i Lund.
Lundaförlaget Historiska Media nappade på manuset och har gett ut de två första böckerna Kyldygnet och Frostnatt. Den senare har även getts ut på tyska, och framgångarna ledde till att Philip kunde satsa på skrivandet på heltid. När flickvännen Elin ville återvända till Lund för att ta en master flyttade Philip med.
Karaktären Tom Grip beskriver han som ”ganska sympatisk, fastän han är tjuv.”
– Men jag har ändå försökt att balansera det. Det är ju trots allt en kriminell värld det handlar om.
Språket är korthugget för att ge berättelsen tempo. ”Rapp och hårdkokt thrillerprosa av internationell klass” står det i en av recensionerna av Frostnatt.
– Jag tänkte på kompisar som sällan läser böcker, men som däremot ser massor av tv-serier. Jag ville skriva något som var så spännande att de inte kunde låta bli att läsa.
Kanske var det också det som fångade ett tyskt produktionsbolag som hörde av sig för att köpa rättigheterna att göra tv-serie av böckerna. Philip är både glad och förvånad.
– Det är fantastiskt kul. Vad hände? säger han och slår ut med armarna.
Fakta

Philip Birk

Bor: I en tvåa på Lunds nation.

Gör: Författare. Skriver på del 3 av 5 i serien om Tom Grip.

Familj: Flickvännen Elin, mamma Christel, pappa Peter och lillebror Adam.

Fritid: ”Följer Liverpool och Premier League stenhårt – ett intresse som jag delar med min flickvän. Hennes favoritlag är Tottenham som förlorade med 2-0 mot mitt Liverpool i Champions League-finalen ifjol. Vår svåraste prövning som par.”

Gå till toppen