Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ikea köper in sig i mjukvaruföretag i USA

En bild från ett Ikeavaruhus på Staten Island på USA:s ostkust. Arkivbild.Bild: Diane Bondareff/AP/TT
Möbeljätten Ikea har köpt en minoritetspost i det amerikanska startup-bolaget Optoro vars mjukvara hjälper detaljhandeln att hantera beställningar som kunderna skickat i retur mer rationellt. Enligt Ikeas ägarbolag Ingkagruppen ska mjukvaran användas vid Ikeas kundtjänst, distributionscentraler och varuhus i USA men det finns också planer på att införa den på andra marknader, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Med ökad näthandel har retursändningarna blivit en växande huvudvärk för handlarna eftersom de är dyra, utgör logistiska utmaningar och har negativ påverkan på miljön.
USA är Ikeas näst största marknad efter Tyskland med 13 procent av Ingkagruppens totala försäljning i fjol. Med den nya metodiken kommer hanteringen bli mer effektiv samtidigt som miljöpåverkan och mängden sopor försändelserna ger upphov till kan minskas, skriver Ingkagruppen i ett uttalande.
Gruppen vill inte berätta hur mycket köpet i Optoro kostat.
Gå till toppen