Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mångmiljardnota för försenad kollektivtrafik

Förseningar i kollektivtrafiken medför stora kostnader för samhället, enligt Svensk Kollektivtrafik. ArkivbildBild: FREDRIK SANDBERG / TT
Samhällets årliga kostnader för förseningar i kollektivtrafiken beräknas till 8,5 miljarder kronor, enligt en rapport från konsultbyrån WSP som gjorts på uppdrag av branschföreningen Svensk Kollektivtrafik.
En bieffekt av förseningarna är att de minskar förtroendet för kollektivtrafiken, vilket i sin tur minskar användandet av kollektivtrafik.
”Förseningarna finns i hela Sverige, men är framförallt ett storstadsproblem”, skriver Svensk Kollektivtrafiks vd Helena Leufstadius och analytiker Lars Sandberg i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Branschföreträdarna efterlyser bland annat mer investeringar i regional kollektivtrafik, som orsakar över 80 procent av kostnaderna för förseningar. De vill även att Trafikverket prioriterar de mest störningskänsliga så kallade flaskhalsarna i trafiksystemet.
Andra åtgärder som föreslås är mer busskörfält på vägarna och bättre planering när det görs vägarbeten.
Gå till toppen