Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Morgonpigga tjejer fixar ”frullan”

Sju morgonpigga Löddetjejer trampar runt på lördagsmorgnarna för att leverera färska bullar till byborna.
– Vi har fått mycket positiv respons, folk tycker det är lyxigt, säger Klara Baard, som är en av bull-leverantörerna.

Klara Baard och Alva Hopstadius ville tjäna egna pengar och blev cyklande bullbud i byn.Bild: Privat
– Jag fick idén av en kompis i Borgeby som gör samma sak. Jag kontaktade några kompisar här i Lödde och vi satte igång, berättar Alva Hopstadius, 14 år och till vardags elev på Björkenässkolan och handbollspelare liksom resten av gänget.
– Vi ska åka till England på konfirmationsresa i tre veckor och då är det bra att spara ihop lite pengar själv innan. Alla har haft svårt att hitta sommarjobb, men här kan ingen annan ta vår plats, säger kompisen Klara Baard.
Hur gjorde ni?
– Jag hörde av mig till Lasse på Bread & Cookies här i Lödde och frågade vad han tyckte om idén. Sedan fick jag ett mejl att han var positiv och då började vi tjejer planera hur vi skulle göra, fortsätter Alva Hopstadius.
– Första gången var det lite kaos när vi inte hittade och inte hade några rutiner, säger Klara.
Men sedan i september levererar tjejgänget morgonbullar till allt fler invånare i tätorten. Arbetsdagen börjar klockan sex på lördagsmorgonen.
– Då packar vi alla bullar och drar sedan ut med cykelvagnar som vi har lånat av grannar och köpt på Blocket, säger Alva.
– Det blir ganska många påsar på en tur, som mest har vi haft 55 stycken. Vi brukar vara sex som cyklar på en gång, vi kör två och två och är aldrig ensamma. Cirka åtta nio bullar brukar en familj beställa, men det kan variera, som mest har en beställt 18 bullar, säger Klara.
Miljövänliga bulltransporter med cykel av Löddetjejerna Klara, Alva, Jonna, Hanna, Lovisa, Hanna och Saga.Bild: Foto: Privat
Hur mycket bullar äter ni själva?
– Två, när vi kommer hem. Jag äter bara en banan innan jobbet och är inte jättehungrig precis när jag har vaknat, säger Alva Hopstadius.
Kundkontakten sköter de digitalt via Facebookgruppen Bullförsäljning i Löddeköpinge, beställningarna görs senast varje onsdag i ett egendesignat Googleformulär där det också ges information om de olika bullsorterna.
I sortimentet finns ljus och grov levainbulle, frukt- och nötbulle, ostfranska, källarfranska och traditionella frallor. Det finns också en bulle bakad på rismjöl. Bullarna kostar mellan sju och tio kronor styck, till det kommer utkörningen på 20 kronor. Betalningen får de via Swish.
– Vårt mål är att leverera bullarna senast nio på lördagsmorgonen. Kunden hänger en plastpåse med en klämma på ytterdörren så att vi kan lägga ner bullpåsen där när vi kommer. Då slipper vi ringa på och vi slipper att fåglar äter på bullarna, säger Klara.
– Ibland träffar vi på folk som är ute med hunden eller barnvagnen, en del undrar vad vi håller på med. Ibland stannar bilar, det ser nog konstigt ut att vi cyklar runt sex på morgonen, säger Alva Hopstadius.
– Många tycker att det är en jättebra idé och vi har fått mycket positiv respons, folk tycker det är lyxigt. Och våra syskon vill bli inhyrda. Det är roligt om vi kan ta in fler kompisar om det blir stort, säger Klara.
Även utanför Lödde önskas servicen, men buden håller sig i byn tills vidare. De håller på så länge det är roligt.
– Om vi märker att det är för mycket snö får vi kanske ställa in, men det är nog inte så stor risk. Det har ösregnat och varit kallt, men oftast är det bra väder. Nu tar vi julledigt, men kör i gång igen efter nyår, säger Alva.
Är det god förtjänst?
– Jämfört med andra jobb är det så där, man blir inte rik på det, avslutar Alva.
Gå till toppen