Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rapport: Ryska elitspioner hade fransk bas

Agenter ur en särskild elitenhet i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU som varit verksamma i Europa uppges ha haft en bas i de franska Alperna. Bland agenterna finns de två som anklagas för att ha försökt giftmörda den ryska ex-agenten Sergej Skripal i Storbritannien i fjol.

De män som kallas Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov förnekar i en intervju med det statskontrollerade ryska propagandaorganet RT inblandning i mordförsöket mot den ryska ex-agenten Sergej Skripal. Arkivbild.Bild: RT/AP/TT
I en rapport gjord av franska, brittiska, schweiziska och amerikanska underrättelseorgan listas 15 ryska medlemmar i GRU:s elitenhet 29155, skriver den franska tidningen Le Monde. Agenterna har jobbat i olika delar av Europa 2014–2018 men alla har varit i regionen Haute-Savoie i sydöstra Frankrike, nära gränsen till Italien och Schweiz.
Enligt tidningen – vars lista har fem fler namn än de som publicerats av journalistgrupperna Bellingcat och The Insider – har agenterna arbetat i bland annat Bulgarien, Moldavien och Montenegro. Några kom till Frankrike flera gånger, andra bara en gång. En teori är att agenterna höll sig i stillhet i Haute-Savoie före och efter uppdragen för att inte väcka misstankar.
Organen som står bakom avslöjandet började jobba med rapporten efter mordförsöket på Skripal i brittiska Salisbury i mars i fjol.
Bland de som vistats i Haute-Savoie finns Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov, täcknamn för de GRU-agenter som mot Rysslands nekande anklagas för nervgiftattacken mot Skripal.
Gå till toppen