Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Tim finns här hos oss i kväll”

Hur många artister har lyckats sätta publikrekord på en jättearena – utan att ens själva vara där? Det skedde när 58 163 personer vallfärdade till Friends arena för att hylla Tim ”Avicii” Bergling. – Vi saknar Tim, men han finns hos oss här i kväll genom sin musik, sade hans pappa Klas Bergling.

Hyllningskonserten till Tim Berglings minne avslutades med minnesbilder på artisten.Bild: Erik Simander/TT
Omkring 20 artister, däribland Rita Ora, Salem Al Fakir och Aloe Blacc, framträdde tillsammans med ett liveband bestående av 30 musiker. Publiksiffran innebar nytt rekord för Friends arena, där det förra låg på 57 520 och sattes vid Eminems konsert i somras. Under torsdagskvällen strömmade publiken till Solna för att minnas Aviciis stora hits – och höra dem i ny tappning.
Aviciis pappa Klas Bergling höll ett tal där han betonade att artisterna avstått ersättning och att intäkterna tillfaller den nystartade stiftelsen Tim Bergling Foundation, Han tackade alla som varit inblandade i produktionen. Däribland fanns Tim Berglings vänner Vincent Pontare och Salem Al Fakir, som framförde låten ”Friend of mine” i en finstämd hyllning.
– Vi är alla vänner till Tim och vill visa er hur det var att skriva låtar med honom, sade Vincent Pontare.
När norska dj:n Kygo tidigare under kvällen körde sitt set mindes han förebilden och kollegan.
– Avicii kommer alltid att vara min största inspiration. Han gav så mycket till världen med sina catchy melodier, sade han.
Kygo hade dessutom bjudit in sångaren Sandro Cavazza, som är rösten på Aviciis megahit ”Without you”, för att sjunga en speciell komposition.
– Det här är en låt som jag jobbade på med Tim, men som vi aldrig avslutade. Den heter ”For believers”, sade Cavazza och möttes av ett enormt jubel.
Flera av besökarna berättade att de varit fans av Aviciis musik sedan många år. Jade Louden och Kelsey Drummond hade rest ända från Skottland för att hylla sin stora idol.
– Jag är besatt av hans musik så vi var tvungna att åka hit. Vi åkte och såg Avicii när vi var 13 år, han spelade i Glasgow på Bellahouston Park. Vi har växt upp med Avicii och nu är vi här, sade Jade Louden.
TT: Hur var det att få beskedet om hans bortgång i fjol?
– Det var förkrossande. Min familj blev arg på mig för jag grät mer när Avicii dog än när min farmor gick bort.
Spelningen avslutades med att alla artister tackade gemensamt, sedan spelade orkestern ”Levels” medan en lång rad minnesbilder och filmer visades på Tim ”Avicii” Bergling. Hela arenan exploderade slutligen i ett crescendo av konfetti och fyrverkerier medan publiken dansade vilt.
Fakta

Aviciihyllningen

Hyllningskonsertens officiella namn var "Avicii tribute concert for mental health awareness". På scenen under kvällen spelade en lång rad artister som sjungit på Aviciis låtar, som Adam Lambert, Rita Ora, Vargas & Lagola, Alex Ebert och Amanda Wilson. Under kvällen stod också dj:er som David Guetta, Kygo, Dimitri Vegas och Like Mike på scenen. Alla intäkter från kvällen gick oavkortat till Tim Bergling Foundations arbete med psykisk ohälsa och självmordsprevention.

Gå till toppen