Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chris Schenlaer tar över som chef på Inkonst

Hon har varit kulturchef i Lund, kulturråd i Litauen och kulturchef för World Pride 2021 i Köpenhamn. Som styrelseordförande för Inkonst drog hon igång rekryteringsarbetet för att hitta en ny verksamhetsledare till kulturhuset i Malmö. Nu är det hon själv som får tjänsten.

Chris Schenlaer.Bild: Bengt Arvidson
I maj kom beskedet att Jennie Järvå lämnade jobbet som verksamhetschef på kulturscenen Inkonst i Malmö för att istället blir chef för nya enheten Kulturanalys och stöd på Kulturförvaltningen i Malmö. Då hade hon varit ledare för Inkonst i över sex år.
Sedan dess har arbetet pågått med att rekrytera en ny verksamhetsledare till Inkonst. Föreningens dåvarande styrelseordförande Chris Schenlaer var en av tre som satt i gruppen som drog igång rekryteringsarbetet och hon stod som kontaktperson i annonserna. Då arbetade Schenlaer även som kulturchef för World Pride 2021 i Köpenhamn och har sedan tidigare ett förflutet som teaterchef för Dansstationen, kulturråd vid Sveriges ambassad i Litauen och kulturchef i Lund.
– Under resans gång beslutade Chris sig för att hon var mer intresserad av att jobba med Inkonst än med World Pride Köpenhamn. Då fick hon avgå från styrelsen och lämna alla Inkonstuppdrag. Så småningom kom hon in med en ansökan om tjänsten som verksamhetsledare, berättar Inkonsts nuvarande styrelseordförande Jonas Andersson.
På torsdagen blev det offentligt att just Chris Schenlaer får jobbet som verksamhetsledare på Inkonst. Jonas Andersson ser inga konstigheter med att det är hans företrädare som ordförande som får jobbet.
– Processen har varit klockren och transparent. När vi hade gått igenom de knappt 50 sökande till tjänsten fann vi att Chris var den i särklass mest lämpade att få jobbet. En enig rekryteringsgrupp drog detta för styrelsen i tisdags och alla där köpte det. För mig har det varit en ganska enkel process, säger Jonas Andersson.
Chris Schenlaer själv berättar att hon redan för några år sedan tänkte på hur fantastiskt jobb det vore att vara verksamhetsledare på Inkonst.
– När jag fick frågan om att bli ordförande för Inkonst kände jag mig väldigt stolt. Efter att jag lämnade ordförandeposten väntade jag två dagar innan jag skickade in en ansökan. Det kändes riskfyllt, men så måste det få vara ibland, säger Chris Schenlaer.
Du blev tidigare i år kulturchef för World Pride 2021 i Köpenhamn. Vad hände där?
– Jag slutade där i september. Vi kom överens om att jag skulle lämna jobbet efter att det hade blivit svårt att hitta finansiering till kulturdelen av World Pride. Det fanns inte svängrum för mig att genomföra mina visioner. Då var det en bättre lösning att jag gick en egen väg. Nu kanske Inkonst kan vara med på ett hörn av World Pride istället, säger Chris Schenlaer.
Hur vill du förändra Inkonst?
– Mina visioner handlar om att fortsätta det arbete som Jennie Järvå och medarbetarna har gjort och gör. Jag tänker inte stoppa ner sleven i grytan och röra om, utan jag vill lyssna på medarbetarna och jobba vidare. Sen lever vi i en tid när det här med kultur inte anses så viktigt av alla, men jag anser att Inkonst är viktigt. Nu gäller det att hitta nya samarbeten och finansieringsformer och samtidigt slå vakt om att Inkonst har en bred publik och kan vara en angelägenhet för många, säger Chris Schenlaer.
Var anser du att Inkonsts hjärta finns?
– I blandningen. I att vara envis och bångstyrig. Inkonst visar ibland scenkonst som provocerar och jag anser att konsten måste fortsätta göra det och inte bli rädd.
Chris Schenlaer tillträder tjänsten den 7 januari nästa år.
Gå till toppen