Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Djup elevkonflikt på Svaleboskolan – knivhot polisanmälda

En utdragen konflikt mellan två grupper elever på högstadiet har skakat om skolan i Veberöd. Under onsdagen knivhotades tre elever av en annan elev, enligt en polisanmälan.

På Svaleboskolan i Veberöd går 610 elever från förskoleklass till och med nian. Det är på högstadiet som det under hösten uppstått en konflikt mellan två grupper och individer, alla elever på skolan.
Bråket har varit svårt att få bukt med.
– Jag har inte varit med om en så allvarlig situation tidigare, säger rektorn Per-Ola Birgersson till Sydsvenskan.
Enligt polisanmälan har en elev onsdagen den 4 december först hotat två yngre, sedan en jämnårig elev, med att han nästa dag skulle ta med en kniv till skolan och knivhugga dem.
– Pojkarna blir förstås rädda. En av dem berättar för sin mamma och så görs polisanmälan, berättar Karl Sandberg vid Lundapolisen.
Samma dag ska eleven även ha hotat en något äldre elev.
– Skolan känner till det här, säger Karl Sandberg.
På senare tid har flera föräldrar, vars barn varit inblandade i eller nära konflikten, valt att hålla sina barn hemma från skolan eftersom situationen på skolan känts otrygg.
För rektor Per-Ola Birgersson har konflikten mellan eleverna präglat höstterminen.
– Det har varit konflikter på skoltid som också blivit konflikter på fritiden, berättar han.
Flera samtal har hållits med de bråkande eleverna; enligt rektor känner sig bägge sidor utsatta.
– Vi kommer också att göra fler polisanmälningar, baserat på vad vi nu fått veta om vad som har hänt tidigare.
Vad gör ni nu för att lugna ner situationen?
– Planen är att låta kuratorer på andra skolor komma hit för att göra någon form av medlingssamtal. En anmälan har gjorts till socialförvaltningen, och vi har varit i kontakt med fältgruppen och polisen som båda sagt att de ska tillbringa mer tid i Veberöd framöver.
Vad säger du till oroliga föräldrar som hör av sig?
– Vi har gått ut med information om det som hänt. Och vi har en plan för hur vi ska hantera det här, även om jag kan tänka mig att vissa föräldrar och elever tycker att det går för långsamt.
Gå till toppen