Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturbidrag ger författarbesök i Lomma och Kävlinge

Lunds barnlitteraturfestival växer till Lomma och Kävlinge. Det betyder författarbesök och kulturupplevelser för barn och unga i de båda kommunerna.

Författaren Stephanie Blake medverkade i Litteralund när festivalen ordnades för några år sedan. Nu är liknande aktiviteter att vänta i Lomma och Kävlinge.Bild: Hussein El-Alawi
Litteralund är landets största festival för barn- och ungdomslitteratur, som Lunds kommun har arrangerat sedan 2005.
När den arrangeras nästa gång under en vecka i slutet av april kommer det även att märkas i Lomma och Kävlinge. Ett projektbidrag på 300 000 kronor från Region Skåne möjliggör satsningen.
– Det är fint tillfälle för oss att få hit lite större författarnamn som annars kanske inte kunnat komma, säger Sanna Sköld som är skolbibliotekarie i Lomma.
Evenemangen blir i form av författarbesök – dels för skolelever och dels för allmänheten på biblioteken i Lomma och Bjärred. Bland annat kommer alla fjärdeklassare i kommunen att få ta del av ett författarbesök.
Så här långt är det klart att fantasyförfattaren Ingela Korsell är en av två författare som kommer till Lomma. Båda besöker Lomma den 18 april nästa år.
Sanna Sköld ser det som en möjlighet att nå ut till nya grupper.
– Det är en jämlikhetsfråga. Förhoppningsvis kan det skapa ett litteraturintresse. Det är kanske inte alla familjer som går på biblioteket eller på kulturevenemang. Men det här kommer alla barn till del, säger hon.
Sanna Sköld menar att läsning berikar på många sätt.
– Forskning visar att barn får bättre ordförråd och att man tränar sin empatiska förmåga. Och bara att få genom läsningen få träda in i en annan värld är en fin upplevelse.
Även i Kävlinge kommer festivalen att märkas i form av författarbesök och workshops på Kävlinge bibliotek. Vilka författare det rör sig om är dock ännu inte bestämt.
Gå till toppen