Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lund erkänner: Globalt klimatnödläge råder

Nödläge råder för klimatet, meddelade EU-parlamentet i Strasbourg häromveckan. Nu har Lundapolitikerna tagit samma beslut.

Bild från en klimatstrejk i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Bakgrunden är ett Lundaförslag med titeln ”Utlys klimatnödläge omedelbart”.
Förslaget listade flera saker som kommunen borde göra. Bland dem att erkänna att ”vi befinner oss i ett klimatnödläge” och att erkänna att ”nödläget kräver massmobilisering och akuta genomgripande åtgärder på lokal, regional, nationell och internationell nivå”, att ”skyndsamt ta fram en klimatnödlägesplan” och att ”informera alla Lundabor om klimatnödläget”.
Majoriteten i Lunds kommunstyrelse valde att ”erkänna att det råder ett globalt klimatnödläge” och med det anse Lundaförslaget besvarat.
Däremot blev det nej till ett tilläggsyrkande från MP om att insikten om att det råder klimatnödläge ska vara en utgångspunkt för arbetet med Lundaeko, kommunens program för ekologiskt hållbar utveckling, och åtgärder som kommunen gör för att nå klimatmålen.
Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ville inte erkänna klimatnödläge.
Gå till toppen