Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftig explosion vid radhus i Ödåkra i natt – nionde sprängningen sedan i somras

En kraftig explosion hördes över stora delar av Ödåkra under natten mot torsdag. Ingen människa skadades men de materiella skadorna blev stora.

Sprängladdningen skadade flera fönster på adressen i Ödåkra.Bild: Britt-Mari Olsson
Det var vid klockan 01.30 natten mot torsdagen som Ödåkra skakades av explosionen. Flera människor vaknade av smällen och många ringde efter polis och räddningstjänst. Flera hörde också av sig till Helsingborgs Dagblad.
"Väldigt kraftig explosion och tryckvåg. Hördes över hela Ödåkra", skrev någon.
"Folk flög upp ur sängen och huset skakade", berättade en annan.
Ann-Kristin Bergenstråle bor i området och trodde först att det var i hennes hus det hände saker.
– Haspen till fönstret gick av och jag trodde först att det var inbrott hos mig, säger hon.
Hon förstod dock snabbt att det var någon annanstans.
– Det var en rejäl smäll. En granne vaknade av att hon fick en tavla i huvudet som ramlade ned, säger hon.
Ann-Kristin Bergenstråle fick snabbt på sig kläder och rusade ut på parkeringen för att se om någon försökte fly från platsen. Men ingen syntes.
– Jag hörde ingen bil alls så det kan varit så att de bara gick förbi, säger hon.
Explosionen inträffade nära brevlådan till radhuset och ett stort hål slets upp i den förrådsbyggnad som står bredvid. Brädor spreds över hela det öppna område som ligger utanför huslängan. Flera fönster, både i byggnaden på adressen, men även i grannfastigheten, krossades eller sprack. Det var den nionde sprängningen i Helsingborg sedan i somras.
Polis var på plats efter tio minuter.
– Vi konstaterar att det varit en detonation vid en fastighet i Ödåkra. Flera rutor har krossats i anslutning till en bostad i ett radhus, säger Magnus Lefèvre, befäl vid polisens regionledningscentral.
Med dådet natten mot torsdagen har det skett nio sprängningar i Helsingborg sedan i somras.
I ett inledande skede samlade polisen stora resurser till Ödåkra, bland annat skickades polishelikoptern upp för att bistå i sökande efter misstänkta.
Inga personer drabbades direkt av smällen och på den adress där sprängladdningen placerats var det ingen hemma vid tillfället.
Om det finns någon hotbild mot de personer som bor på adressen är ännu oklart.
Ett förråd skadades av sprängladdningen i natt.Bild: Britt-Mari Olsson
Klockan 05.45 på torsdagsmorgonen var polisen färdiga på platsen och släppte avspärrningarna. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.
– Det är den rubricering som används vid sprängningar när ingen människa är i närheten och riskerar att bli skadad, säger Jimmy Modin vid polisen länskommunikationscentral på torsdagsmorgonen.
Gå till toppen