Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: ”Vår plikt är att avslöja fascismen, skrev Umberto Eco.”

Den italienske författaren Umberto Eco på en bild från 2011.Bild: Sebastian Scheiner
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
I slutet av Umberto Ecos essä Ur-Fascism, som publicerades i tidskriften The New York Review of Books för snart 25 år sedan, skriver författaren som själv växte upp i Mussolinis Italien:
”Det vore mycket enklare om någon dök upp på världsscenen och sa: ’Jag vill öppna Auschwitz igen, jag vill att de svarta skjortorna återigen ska paradera italienska torg’. Men livet är inte så enkelt. Urfascism kan komma tillbaka under den mest oskyldiga förklädnad. Vår plikt är att avslöja den och att peka vårt finger mot alla dess nya exempel – varje dag, i varje del av världen.”
Vad kännetecknar fascismen, enligt Umberto Eco? Han listar 14 av de viktigaste beståndsdelarna. De kan inte organiseras till ett system, ibland till och med motsäger de varandra. ”Men det räcker med att en av dem är närvarande för att fascismen ska koagulera runt den”, menar han.
På onsdagskvällen, några timmar efter att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har berättat att mitt gamla parti nu kommer att börja samarbeta med Sverigedemokraterna, letar jag upp Ur-Fascism igen.
Det räcker med att en av beståndsdelarna är närvarande för att fascismen ska få fäste, skriver Eco. När jag har räknat klart passar SD:s politiska idéer in på nästan alla.
Utrymmet i den här spalten låter mig inte gå igenom hela listan, men essän finns på nätet, lättåtkomlig för alla som vill läsa och oumbärlig för den som vill förstå vad det är som Moderaterna nu lånar sig till.
Men några delar bör nämnas. Traditionskulten med fokus på nationen och ursprunget. Den svarta synen på moderna värderingar. Det snabba agerandet som politiskt mål, utan eftertanke, utan föregående intellektuella resonemang.
”Fascismens intellektuella var framför allt engagerade i att attackera modern kultur och den liberala intelligentian för att ha förrått traditionella värderingar”, skriver Umberto Eco. Universiteten blir i fascismens språk till inget annat än ”röda nästen”.
Någon som känner igen sig?
Fascismen livnär sig på dem som känner sig socialt marginaliserade, menar Eco, och på känslan av att den enda gemenskap som återstår är att vara född i samma land. Människor ska tro att de är belägrade, och att den enda lösningen är främlingsfientlighet.
Jag vet inte hur länge till jag behöver fortsätta.
Punkt efter punkt jämförs och prickas av. Ifrågasättandet av olikheter och åsiktsskillnader. Hotet om en grupp som på samma gång är svag – invandrare bidrar inte till Sverige – och besitter oerhörd makt – invandrarna tar över Sverige. Mansidealet som norm.
Med sitt löfte om samarbete har Moderaterna öppnat dörren för att dessa idéer ska bli verklighet. ”Det var hög tid”, som Ulf Kristersson sade efter mötet.
Vår plikt är att avslöja fascismen, skrev Umberto Eco för snart 25 år sedan. Det här är mitt bidrag.
Gå till toppen