Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Fall inte undan för Kinas utpressning.

Kinas Stockholmsambassadör Gui Congyou.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Nyligen stoppades två svenska filmer som skulle ha visats på festivaler i Kina av kinesiska myndigheter. Och enligt Kinas Stockholmsambassadör Gui Congyou är detta bara början.
Kina kommer att införa begränsningar inte bara inom kulturområdet, utan även när det gäller ekonomi och handel, säger Gui till Göteborgs-Posten.
Detta är en bestraffning för att demokratiminister Amanda Lind (MP) deltog när svenska PEN delade ut sitt yttrandefrihetspris, Tucholskypriset, till den i Kina fängslade svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai.
Det fria ordet svider, förargar.
Björn Jerdén, som leder Utrikespolitiska institutets Asienprogram, kallar det en tydlig eskalering. Utrikesminister Ann Linde (S) uppgav på torsdagskvällen att UD inte "fått någon konkret information om detta från Peking via våra normala kanaler".
Vilket inte behöver betyda så mycket. Handling kan säga mer än de ord som förvisso varit nog så tydliga.
"För våra vänner har vi gott vin, för våra fiender har vi hagelbössor", som ambassadör Gui formulerade det i en intervju med Medierna i Sveriges Radio.
Men Sverige tycks i alla fall inte stå ensamt.
"EU står i full solidaritet på Sveriges sida i konflikten med Kina efter kinesiska hot om att begränsa handeln", uppger EU-kommissionens talesperson i utrikesfrågor Virginie Battu-Henriksson för GP.
Diktaturen Kina har ett ömt ego och ett gott – och långt – minne. Vilket ett nordiskt grannland fått erfara.
Norge föll i onåd efter att den norska Nobelkommittén 2010 tilldelat den fängslade kinesiske demokrati- och människorättskämpen Liu Xiaobo fredspriset. Sex år i frysboxen blev straffet. Först i december 2016 återupprättade de båda länderna normala politiska och diplomatiska förbindelser.
Men det skedde först sedan den norska utrikesministern Børge Brende (H) rest till Peking och mer eller mindre gjort offentlig avbön. I det uttalande Berge läste upp betonades att Norge till fullo respekterade Kinas utvecklingsväg och sociala system, samt hyllade "den historiska och enastående utveckling" som ägt rum i landet.
Den ekonomiska effekten av Kinas bojkott ska dock ha blivit begränsad, värdet av den norska exporten till Kina ökade med nästan 50 procent 2010–2015.
Nu ser det ut som om Sverige kan vänta sig samma behandling som Norge.
Gui Congyou har varit en flitig gäst på det svenska utrikesdepartementet. Själv har han uppgett att han haft över 60 möten på UD bara under 2018. Björn Jerdén beskriver det som "unikt att Kina aktivt under lång tid har agerat med en offensiv kampanj och kritik mot medier".
Enligt SVT ska kinesiska påtryckningar i våras ha lett till att en FN-konferens i Stockholm om mänskliga rättigheter ställdes in med kort varsel.
Svaret på Kinas hot kan bara vara att stå fast. Den totalitära, kinesiska regimen tolererar inte yttrandefrihet och kritik på hemmaplan. Men den ska inte få tvinga Sverige eller svenskar till tystnad.
Att ge vika för utpressning är att uppmuntra utpressaren att fortsätta – och att använda samma metoder mot andra.
Gå till toppen