Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handke-debatten ”avslöjar vår världsbild”

För fem år sedan orsakade Peter Handkes Ibsenpris en uppslitande debatt i Norge. Reaktionerna efter att han fick Nobelpriset har följt samma mönster i Sverige. De polariserade ställningstagandena avslöjar vår egen världsbild, enligt en litteraturvetare.

Den tyske författaren Daniel Kehlmann är inte jätteupprörd men tycker inte att Nobelpriset är en bra idé, särskilt eftersom Handke 1996 besökte Radovan Karadzic i Pale: "Handke åkte dit och tog emot något som Karadzic kallade för Republika Srpskas nationella medalj. Det var en medalj från en fascistisk entitet, det är obestridligt, den skapades genom mord och etnisk rensning. Jag skulle säga att det en fråga om smak: vill man sätta Nobelpriset på samma bröst som Karadzic fäste den här medaljen på? Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
Brutna vänskapsband, protester på gatorna och en litteraturprofessor som hotade att kedja fast sig i Nationaltheatret. Så såg det ut i Norge när Handke tilldelades Ibsenpriset, år 2014. Debatten var så uppslitande och omfattande att den sammanfattades i den nästan 700 sidor långa boken ”Handke-debatten”.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen