Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här får arbetssökande laga mat av räddade råvaror

Varje vecka hämtar Centrumkyrkan i Staffanstorp flera hundra kilo överbliven mat. Råvarorna blir dels till matkassar till behövande, dels används de i ett projekt där matlagningen och gemenskapen förhoppningsvis ska bli en väg in på arbetsmarknaden.

Invigning i lokalerna på torget i Staffanstorp: Maggie Nath och Annette Holm håller tillsammans i saxen och klipper bandet. I början av nästa år är tanken att man ska börja servera lunch här flera dagar i veckan.Bild: Lars Brundin
Fem dagar i veckan rullar bilen till någon av alla de livsmedelsföretag som skänker sitt matsvinn. Matkasseföretag som Middagsfrid, Mathem och Citygross, som alla har sina e-handelslager i Staffanstorp, bidrar med överblivna råvaror.
– Men vi har också grossister och producenter som sponsrar oss, säger Maggie Nath.
Hon har utvecklat idén tillsammans med kollegan på Centrumkyrkan, Annette Holm, och ett gäng volontärer. Somliga av dem jobbar uppemot tio timmar i veckan för att hålla verksamheten rullande.
Det började med en tanke om att plocka ihop matkassar till människor som har svårt att få ekonomin att gå ihop.
– Vi har sjuttio hushåll i vårt register som får ansöka om att få hämta en matkasse. Vi delar ut kassar i Staffanstorp, men också till vår systerförsamling Burlöv, säger Annette Holm.
Råvarorna räcker också till att servera frukost till högstadiet på Vårboskolan i Arlöv, och till en gratis måltid varannan fredag – udda veckor – i lokalerna på torget i Staffanstorp.
– Då är det middag, alla som vill får komma. Det brukar bli i genomsnitt tjugo personer. Det kan vara någon som sitter hemma och är ensam och behöver gemenskap. Eller någon som har det tufft ekonomiskt. Även ungdomar som driver runt på stan brukar komma. säger Maggie Nath.
Projektet, som bär namnet ”Saved”, har fått bidrag från EU för att också kunna hjälpa människor in på arbetsmarknaden.
Två egna produkter som Saved har gjort av råvaror som annars skulle ha slängts: Tomatmarmelad och pumpamarmelad.Bild: Lars Brundin
Det rör sig om personer som idag står utanför arbetsmarknaden: som till exempel befinner sig i arbetsmarknadsåtgärder, som har varit sjukskrivna och behöver arbetsträna eller som är nya i Sverige.
– Vi utgår från maten. Bland arbetsuppgifterna finns att åka och hämta mat, att packa kassar, att leta recept, att laga och servera mat. Här lär man sig hela processen, säger Maggie Nath.
Kanske kan någon av deltagarna påbörja egen produktion.
– Vi vill uppmuntra till mikroföretagande. En deltagare kanske vill göra morotsmarmelad eller rosenvatten, som kan säljas på marknader och mässor, säger Maggie Nath, som också berättar att det märks på flera deltagare hur mycket deras självkänsla har stärkts genom projektet.
– Det är viktigt att känna att man är med i ett sammanhang, och gör nytta. De som är nya i Sverige lär sig också språket genom att vara med här.
Maggie Nath dukar upp till buffén.Bild: Lars Brundin
I början på nästa år är tanken att man ska kunna öppna dörrarna för lunch flera dagar i veckan. Då är målgruppen en annan – betalande gäster, men som vill bidra till att andra får det bättre.
– Den som köper en lunch får samtidigt donera en lunch till någon som inte har råd, säger Annette Holm.
En utmaning med att hantera matsvinn är att det ibland kan komma väldigt mycket av en och samma produkt.
– Just nu har vi väldigt mycket salladskrydda. Några hinkar, haha, säger Annette Holm.
– Förra veckan kom det tre backar med broccoli. Veckan dessförinnan: Väldigt mycket palsternacka.
– Vi gjorde bland annat en sorts hummus på palsternacka och vita bönor, och en kaka med palsternacka. Det är kul när vi får gå loss och leta recept, säger Maggie Nath.
Gå till toppen