Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lagerbäck förlänger med Norge

Lars Lagerbäck, 71, fortsätter som förbundskapten i Norge över fotbolls-VM 2022. Men sedan får det räcka. Förmodligen.
– Efter det kan jag nästan lova att jag drar mig tillbaka. Men jag lovar ingenting, säger Lagerbäck.

Lars Lagerbäck förlänger sitt kontrakt med Norge.Bild: Terje Pedersen/NTB/TT
Redan när Lars Lagerbäck slutade som förbundskapten för Nigeria 2010 funderade han på om det inte var dags att runda av tränarkarriären. Nu, nästan tio år senare, har han skrivit på ännu en kontraktsförlängning.
Lagerbäck fortsätter som förbundskapten för det norska herrlandslaget, en tjänst som han har haft sedan februari 2017. Sedan han tog över är laget obesegrat hemma på Ullevål, och har också klättrat från plats 81 till 44 på världsrankningen.
– Jag försöker vara realist i allting som jag gör professionellt. Så jag måste vara realist när det gäller min ålder. Men saker kan hända 40-åringar också. Och de (norska fotbollsförbundet) är beredda att ta chansen så då är jag beredd att ta chansen, säger Lars Lagerbäck på en presskonferens.
Svenskens tidigare kontrakt sträckte sig över EM nästa sommar. Det nya avtalet, som även gäller assisterande tränaren Per Joar Hansen, sträcker sig över VM 2022, om Norge kvalificerar sig dit.
Avtalet gäller åtminstone över kvalificeringsrundan till världsmästerskapet i Qatar.
– Om vi sedan tar oss till ett VM med det här laget, då kan jag nästan lova att jag kommer dra mig tillbaka efter det, säger Lagerbäck, och lägger snabbt till:
– Men jag lovar ingenting.
I spelartruppen tas kontraktsförlängningen emot med glädje.
”Vi ville verkligen att Lars och 'Perry' skulle fortsätta, och är väldigt glada att det blir så. De har lagt en bra grund, och nu är det upp till oss spelare att leverera på planen så att vi kan kvalificera oss för slutspel med Norge”, säger lagkaptenen Stefan Johansen till förbundets webbplats.
Norge är inte klart för fotbolls-EM nästa sommar, men har fortfarande chansen att nå mästerskapet via ett playoff i mars. Det blir i så fall Norges första mästerskap på herrsidan sedan EM 2000.
De rödklädda ställs mot Serbien i en playoffsemifinal i Oslo i mars, och möter sedan Skottland eller Israel i en eventuell playoffinal, även den på hemmaplan.
Lagerbäck har under karriären fört Sverige till fem mästerskap och Nigeria till ett. I sitt förra jobb som förbundskapten tog han Island till landets första mästerskap någonsin.
Fakta

Lars Lagerbäck

Ålder: 71 år.

Född: 16 juli 1948 i Katrineholm.

Uppvuxen: Ovansjö, Medelpad.

Bor: Stockholm.

Tränaruppdrag: Kilafors IF (1977–1982), Arbrå BK (1983–1985), Hudiksvalls ABK (1987–1989), Sveriges pojk- och ungdomslandslag (1990–1995), Sverige B (1996–1997) Sverige, assisterande förbundskapten (1998–1999), Sverige (2000–2009), Nigeria (2010), Island (2012–2016), rådgivare i det svenska landslaget (2016), förbundskapten i Norge (2017–).

Främsta meriter: Tog Sverige till EM 2000, VM 2002, EM 2004, VM 2006 och EM 2008. Ledde Nigeria i VM 2010. Tog Island till kvartsfinal i EM 2016 – landets största framgång på herrsidan. Förde Island till playoff mot Kroatien i VM-kvalet 2013.

Aktuell: Har förlängt sitt kontrakt som förbundskapten i Norge.

Fakta

Så spelas EM-playoffmatcherna

Semifinalerna spelas den 26 mars. De två vinnarna i varje grupp möts i en final den 31 mars. Vinnarna i semifinalerna märkta "(x)" får hemmaplan i finalerna. Vinnarna i de fyra finalerna kniper de sista biljetterna till EM 2020, dit 20 av 24 lag redan har kvalificerat sig.

Grupp A: Island–Rumänien, Bulgarien–Ungern (x).

Grupp B: Bosnien-Hercegovina–Nordirland (x), Slovakien–Irland.

Grupp C: Norge–Serbien (x), Skottland–Israel

Grupp D: Georgien–Vitryssland (x), Nordmakedonien–Kosovo.

Gå till toppen