Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Laget ska belönas när det handlar om lagsporter, inte de enskilda spelarna

Caroline Seger tilldelades nyligen Diamantbollen som årets bästa kvinnliga spelare vid Fotbollsgalan.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Förbundskaptenen för herrlandslaget i fotboll, Jan Andersson, har nyligen uttryckt tvekan att delta i juryn som årligen utser vinnare av ”Guldbollen” som allmänt betraktas som priset till Sveriges bäste fotbollsspelare bland herrarna. Det är lätt att förstå och hålla med Jan Andersson.
Att individer, som till exempel landslagsspelarna i fotboll Caroline Seger och Viktor Nilsson Lindelöf, nyligen belönats i lagsport med priser som ”årets bästa kvinnliga och manlige spelare” är nästintill obegripligt. I alla lagsporter är spelets idé att kollektiven tävlar mot varandra. Individerna formar tillsammans laget. Individernas prestationer (bra eller dåliga) in summarum blir alltid lagets prestation. Alla individuella prestationer – oavsett kvalité – har ofta samband med andra lagmedlemmars prestationer i föregående moment.
Lagets framgång bygger på att varje individ (spelare) har en funktion att fylla. De måste arbeta tillsammans, kompromissa och utveckla sin roll i gruppen. De måste också se och förstå både sina egna och lagkamraternas styrkor och kunna använda dem för lagets bästa.
Lagets styrka är att alla spelare samtidigt presterar sitt bästa i sin roll och uppgift. Lagets svaghet är att någon – eller några – vid något eller några tillfällen ej utför sin (sina) uppgifter.
Laget vinner sina matcher när flera spelare samtidigt presterar. Laget förlorar när flera spelare samtidigt underpresterar. Ett lag är aldrig bättre än sin svagaste länk.
Ledarna förbereder och stimulerar spelarna att utföra sina respektive uppgifter. Förmågan att alla spelarna samtidigt och på lämpligt sätt presterar är en av lagsporternas stora utmaningar och hemligheter.
I skenet av allt detta framstår individuella priser i lagsporter som oförståeliga och oacceptabla. Sannolikt har behovet att hylla individer i lagsport sin rot bland människor i miljöer där insikter och förståelse helt saknas om att kommunikation (språket i tal och skrift) och samarbete är grunden för människans utveckling och framsteg bland däggdjuren.
Således bör priser i lagsporter framöver delas ut till lagets alla spelare och ledare, kopplat till specifik prestation och tävling.
Jörgen Andersson Malmö
Gå till toppen