Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Merkel hedrade Förintelsens offer i Auschwitz

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillsammans med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.Bild: Czarek Sokolowski
Tysklands förbundskansler Angela Merkel vandrade genom Auschwitz ökända grind på fredagen. Det är hennes första besök i det nazistiska koncentrationslägret i Polen sedan hon tillträdde som förbundskansler för 14 år sedan. Endast två tyska regeringschefer har besökt Auschwitz före Merkel.
Under besöket deltog hon i en minnesceremoni för drygt en miljon judar och andra som mördades i dödslägret under andra världskriget. Hon lovade att ta krafttag mot en ny våg av antisemitism i Tyskland och poängterade att ett erkännande av de tyska nazisternas brott är en viktig del av den tyska identiteten.
– Att minnas brotten... är ett ansvar som aldrig upphör. Det är oskiljaktigt från vårt land. Att känna till detta ansvar är en del av vår nationella identitet, sade hon och uttryckte Tysklands ”djupa skam” för vad som hände i Auschwitz-Birkenau mellan 1940 och 1945.
Rättad: I en tidigare version av texten angavs Angela Merkel felaktigt som statschef.
Gå till toppen