Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven ser möjlighet rädda minister

Statsminister Stefan Löfven (S) är optimistisk om att kunna undanröja hotet mot arbetsmarknadsministern. Han öppnar för att uppfylla oppositionens krav om Arbetsförmedlingen.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vill inte kommentera misstroendehotet. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
– Vi ser stora möjligheter att ha en sådan diskussion, säger Löfven.
Han påpekar att reformen av Arbetsförmedlingen inte ens påbörjats.
– Vi ska göra rätt, inte snabbt, säger Löfven.
Regeringspartierna, C och L har nu inlett diskussioner om hur man ska uppfylla kraven för att oppositionens misstroendehot mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) ska dras tillbaka.
Reformen av Arbetsförmedlingen är en punkt i de fyra partiernas så kallade januariavtal.
Det är Vänsterpartiet som har tagit initiativet till misstroendet, men Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har sagt att de ansluter om det blir omröstning.
Statsministern vill gärna undvika det och tror att det finns öppningar för en bred överenskommelse, med M och KD.
– Centern har nu sagt att de är redo att diskutera lagen om valfrihet (LOV) och hur den ska implementeras i Arbetsförmedlingen, där har vi två öppna punkter, säger Löfven och syftar också på frågan om tidsplanen för omgörningen.
Det är i första hand de två punkterna som M och KD slagit ner på.
Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson har beskrivit tidplanen och frågan om LOV:s roll som två ”detaljer” som givetvis kan diskuteras. Han vill att regeringen bjuder in M och KD.
”Moderaterna och Kristdemokraterna har framfört två konkreta synpunkter på hur de tycker att reformen ska genomföras. Vi är beredda att diskutera dessa punkter med dem. Vi vill därför att regeringen tar initiativ till diskussioner med M och KD. Att förhandla med Vänsterpartiet är däremot uteslutet.”
Vänsterpartiet uppgav i torsdags att man tänker gå vidare med sitt misstroendehot mot Nordmark. M och KD stödjer det men ger regeringen en frist till tisdag den 10 december.
Till skillnad från V:s fem krav, ställde M och KD två. Det är de två kraven som diskussionerna nu kretsar kring, om tidsplan och lagen om valfrihet.
Moderatledaren Ulf Kristersson gör klart att Moderaterna inte förhandlar eller tänker förhandla med regeringen, C och L. De får helt enkelt på egen hand komma på något som M, KD och V kan acceptera.
”...den gemensamma ståndpunkt som M, Kd och V igår redovisade är inte något förhandlingsbud till regeringen”, skriver han på Facebook.
Om M:s och KD:s två krav uppfylls blir det ingen omröstning.
Statsministern säger att han inte har haft någon kontakt med Vänsterpartiet, det är M och KD:s bud som ska diskuteras.
Han kritiserar V för att ens ha kommit på tanken att försöka avsätta Eva Nordmark, ministern som enligt Löfven ska se till att det hela blir rätt och bra.
– Det är fruktansvärt, huvudlöst.
M och KD, och V:s första krav handlar om att lagen om valfrihet inte ska användas som grund för reformen av förmedlingen.
En tanke med reformen är att arbetssökande själva ska välja privata arbetsförmedlare. LOV innebär att alla arbetsförmedlare som uppfyller Arbetsförmedlingens krav får ingå i en pool som den arbetssökande kan välja ur. De får också fritt etablera sig.
Om inte LOV används är i stället lagen om offentlig upphandling (LOU) ett alternativ för Arbetsförmedlingen för att anlita privata arbetsförmedlare.
– Det skulle vara möjligt att uppnå liknande resultat för arbetssökande med LOU, säger Erika Hanses, upphandlingsjurist på Upphandlingsmyndigheten.
Med LOU som grund kan Arbetsförmedlingen ingå ett ramavtal med ett begränsat antal privata arbetsförmedlare, vars tjänster upphandlas inom ett visst geografiskt område.
Erika Hanses bedömer att det går att skapa valfrihet för de arbetssökande beroende på hur Arbetsförmedlingen väljer att utforma en sådan fördelningsnyckel.
Fakta

Vänsterpartiets krav

Vänsterpartiets krav

– Arbetsförmedlingens reform ska inte baseras på lagen om valfrihet

– AF ska finnas i hela landet.

– AF ska få mer pengar.

– Innan reformen fortsätter ska en ekonomiskt och tidsmässigt exakt plan presenteras.

– Stöd för funktionsnedsatta ska säkras.

Moderaternas och Kristdemokraternas krav:

– Anpassa tidsplanen.

– Använd i lagen om valfrihetssystem (LOV) i reformen.

Regeringens svar:

– I regleringsbrevet till AF ska vikten av lokal närvaro betonas.

– 900 miljoner kronor i oanvända pengar i årets budget ska få användas nästa år.

– Riksdagspartierna ska ges ökad insyn i reformen genom en arbetsgrupp.

Källor: Vänsterpartiet och regeringen

Gå till toppen