Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Ställ om socialtjänsten till en organisation med tyngdpunkt på förebyggande arbete.”

Malmö stad måste arbeta långsiktigt och målmedvetet med orsakerna till några av Malmös största problem – kriminaliteten, klyftorna och hopplösheten. Det skriver Stefana Hoti och Janne Grönholm, Miljöpartiet i Malmö.

Loppmarknad på en familjecentral. Antalet familjecentraler behöver öka. Där kan föräldrar som behöver extra stöd i föräldrarollen få det, skriver Stefana Hoti och Janne Grönholm.Bild: Niklas Gustavsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Malmö behöver fler trygga barndomar med lek, kompisar och framtidstro. Barndomar som leder till en studentmössa och ett vuxenliv med jobb, bostad och självständighet. Barndomar som inte slutar i en blodpöl på en trottoar. Barndomar som inte utnyttjas av kriminella.
Samhället måste tidigt stötta och hjälpa de barn och unga som har hamnat snett och de som riskerar att göra det. För den 10-åring som har ett hem, en vinterjacka, pengar till bussen, framtidstro och trygga vuxna omkring sig så är inte langarens löften lika lockande.
Många barn i Malmö behöver stöd och hjälp. Tillsammans med skolan och förskolan har socialtjänsten en nyckelroll i att hjälpa dessa barn att få den barndom de har rätt till. Miljöpartiet vill ställa om socialtjänsten till en organisation med tyngdpunkten på förebyggande arbete. Det är den viktigaste trygghetsreformen som kommunen behöver göra.
En bra socialtjänst kan både reagera snabbt och jobba långsiktigt och förebyggande. När läget är akut och ett barn behöver omhändertas är det viktigt att agera snabbt. Men i längden är det inte hållbart att enbart släcka bränder. När rikspolischefen Anders Thornberg besökte organisationen Sveriges Kommuner och Regioner i november hade han ett tydligt budskap: Det spelar ingen roll hur många fler poliser vi blir om inte det förebyggande arbetet i kommunerna stärks.
Inför nästa år vill alla andra partier i kommunfullmäktige dra ner på försörjningsstödet till stadens fattiga. Längst går Moderaterna vars recept är hårdare tag. Inte mot orsakerna till stadens klyftor, utan mot de Malmöbor som har det sämst ställt.
Moderaterna skär så kraftigt i det ekonomiska stödet att det slår undan benen för det förebyggande arbetet, eftersom underfinansieringen gör att pengar måste tas från annan verksamhet.
För Moderaterna räcker det inte att göra de fattiga ännu fattigare. Malmös hyresvärdar ska stänga dörren för familjer med försörjningsstöd. Barn ska bo på dyra och dåliga akutboenden, med kackerlackor och nerkissade madrasser. Det är logiskt eftersom hunger, fattigdom och hemlöshet i Moderaternas föreställningsvärld gör att människor rycker upp sig. De kallar det för incitament. Vi kallar det att sparka på dem som redan ligger ner.
För att få igång omställningen av socialtjänsten föreslår Miljöpartiet en omfattande satsning på förebyggande socialt arbete.
• Antalet familjecentraler behöver öka. Där kan föräldrar som behöver extra stöd i föräldrarollen få det, något som kan skapa tryggare familjer och barndomar. Familjecentralerna har också visat sig bli samlingspunkter för familjer i områdena.
• Socialtjänsten ska finnas där barn och unga finns. Det betyder att det ska finnas personal från socialtjänsten på skolor, förskolor och i bostadsområden.
• Fler unga ska få tidig hjälp att lämna missbruk eller ett kriminellt liv. Det behövs en bättre utbyggd öppenvård för missbrukare och fler sociala insatsgrupper som vänder sig till ungdomar som återvänder från en tvångsplacering eller ett avtjänat straff.
• Malmö stads bostadsrådgivning och arbete för att förebygga vräkningar måste förstärkas.
• Alla familjehemsplacerade barn måste få tillgång till Skolfam, en verksamhet som hjälper dem att klara sin skolgång. Att skolgången fungerar är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för alla barn. Men är särskilt viktig för barn som är i samhällets vård, eftersom de är utsatta för fler riskfaktorer.
För oss i Miljöpartiet handlar de satsningar som vi föreslår om att Malmö stad måste arbeta långsiktigt och målmedvetet med orsakerna till några av Malmös största problem – kriminaliteten, klyftorna och hopplösheten. Resultaten kommer inte över en natt. Men om politiker på allvar vill bidra till ett tryggare Malmö är det deras skyldighet att skydda och utöka det socialt förebyggande arbetet.
Stefana Hoti (MP), partiföreträdare för Miljöpartiet i Malmö.
Janne Grönholm (MP), ledamot i Malmös arbetsmarknads- och socialnämnd.
Gå till toppen