Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkets hus i Vellinge byggs om till hyresrätter

Folkets hus i Vellinge har stått övergivet i flera år, men snart kan det bli ändring på det. Nye ägaren Er-Ho bygg vill omvandla fastigheten till hyresrätter. Går allt enligt planerna startar projektet till våren.

Intill Folkets hus i hörnet av Perstorpsgatan/Östergatan i Vellinge tätort vill Er-Ho bygg uppföra ett nytt tvåvåningshus med tio till tolv lägenheter.Bild: Illustration: AB05
Folkets hus var ursprungligen bostadshuset till gården Perstorp, som stod färdig 1899. Fastigheten köptes in av Vellinge Folkets hus-förening 1953 och har sedan dess hyrts ut till föreningar och privatpersoner för olika sammankomster. När den lades ut till försäljning i slutet av 2017 var lokalerna – som vid det laget redan hade stått tomma i 1,5 år – eftersatta och slitna.
– Det gick inte ihop ekonomiskt. Det var för stort renoveringsbehov, och fanns för lite människor som ville hyra lokalerna, säger Roland Ljungdell, tidigare ordförande i föreningen.
– Ett tag arbetade vår styrelse med planer på att skapa ett 55+-boende som skulle generera bostäder till våra medlemmar. Men det gick i stöpet, så vi blev tvingade att sälja fastigheten.
Eftersom Folkets hus finns med i en bevarandeplan går fastigheten inte att riva. Så enligt det förslag som Er-Ho bygg nu tagit fram kommer huset att rustas upp – och byggas om till fem hyreslägenheter.
– Utvändigt kommer det att se ut som det alltid har gjort, säger Mikael Hofmann, som ansvarar för projektet på byggföretaget.
Finns det några gamla detaljer som kommer att bevaras invändigt?
– Vi ska försöka spara de gamla trapporna och räckena. I övrigt handlar det mesta om att försöka återställa byggnaden till sitt ursprungliga skick. Det är mycket som har bytts ut under åren. Vi kommer också att spara så mycket som möjligt av den lummiga trädgården.
Sammanlagt investerar Er-Ho bygg runt 45 miljoner i projektet.
Vad är den största utmaningen när man jobbar med en äldre fastighet?
– Det är mycket som har fördärvats under tidigare renoveringar. Man får tillverka en hel del grejer, vi har eget snickeri. Vi kommer till exempel att sätta in nya fönster i gammal stil.
Tomten är sammanlagt 2 500 kvadratmeter stor. Enligt den bygglovsansökan som lämnas in vid årsskiftet kommer den gamla garagebyggnaden intill Folkets Hus att rivas och lämna plats för parkeringar. Ut mot gatan byggs en ny fastighet med ytterligare tio till tolv lägenheter, fördelade på ettor och tvåor.
Går allt enligt planerna kan bygget starta redan till våren.
– Man får inte bygga så högt, så huset blir i två våningar och i samma stil som Folkets hus. Det finns ett stort behov av mindre lägenheter, så det här känns som en bra lösning, säger Mikael Hofmann.
Så Folkets Hus ser ut att att få nya hyresgäster, men hur gick det med föreningen som bär dess namn? Svaret är att den fortfarande existerar, men saknar fasta lokaler i dagsläget. Just nu diskuterar man vilken typ av verksamhet som ska bedrivas i framtiden.
– Det är positivt att huset får liv igen. Att det inte är som ett Folkets hus är lite trist, men verkligheten hann ifatt oss, säger Roland Ljungdell.
Gå till toppen