Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Låt administratörer administrera och vårdpersonal vårda.”

Region Skåne har skurit ner på antalet medicinska sekreterare i förhållande till läkare. Det är svårt att vara förvånad över att vårdpersonal tvingas utföra fler administrativa uppgifter, skriver Monika Göl, avdelningsordförande för fackförbundet Vision.

Självklart behövs både vårdpersonal och administratörer. Viktigt är dock att den kompetens som finns används på rätt sätt, skriver artikelförfattaren.Bild: Claudio Bresciani/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Många politiker och personer som själva har vårdyrken målar upp en skev bild av vem som gör vad i vården. Inte sällan kommer förslag om att antalet administratörer skärs ner.
Medier fokuserar också ofta på läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Det framkommer att deras arbetsmiljö är dålig, att de inte hinner med vad de ska göra och att de måste ägna för mycket tid åt administration.
Sällan berättas att administratörer finns för att verksamheten ska kunna fungera på bästa och effektivaste sätt. Inom vården finns till exempel medicinska sekreterare – för att just administrera. De är utbildade i administration och medicinsk dokumentation. Det är svårt att tro något annat än att de därmed utgör den yrkesgrupp som är bäst lämpad för att utföra administrativa uppgifter inom vården.
Med administratör menas ofta någon som jobbar med löner, personal, it-system, utredningar och liknande. Genom att i medier ropa ut att det är för många administratörer och byråkrater i vården och för lite vårdpersonal, ger politiker och personer som gör annat inom vården en bild av att yrkesgrupper som sysslar med administration inte behövs.
Men löner måste betalas ut, pensioner hanteras, ärenden beredas, rehabilitering samordnas, material och tjänster upphandlas – listan kan göras lång. Att förenkla och beskriva vården som ett område där administratörer och byråkrater inte fyller någon funktion, är en farlig förenkling.
Den administration som finns inom vården försvinner inte genom att administratörer rationaliseras bort. Det gör bara att vårdpersonal får utföra administrativa uppgifter och därmed kan ägna mindre tid åt patienterna.
Läkare behöver administrativt stöd för att kunna ägna sig åt patienter. Region Skåne har skurit ner på antalet medicinska sekreterare i förhållande till läkare. År 2012 fanns cirka 1,5 läkare per medicinsk sekreterare. År 2017 var förhållandet drygt 2 läkare per medicinsk sekreterare. Med sådan statistik är det svårt att vara förvånad över att vårdpersonal tvingas utföra fler administrativa uppgifter.
Region Skåne har infört en ny yrkeskategori – administrativa sjuksköterskor. Kopplingen mellan sjuksköterska och administratör gör det lätt att börja fundera över om den speciella kompetens som sjuksköterskor har används på rätt sätt.
Mitt resonemang går inte ut på att ställa olika personalgrupper mot varandra. Det är inte så att antingen behövs den ena gruppen eller den andra. Självklart behövs både vårdpersonal och administratörer. Viktigt är dock att den kompetens som finns används på rätt sätt. Låt administratörerna administrera och vårdpersonalen vårda. På så sätt gör de vården bättre.
Monika Göl, avdelningsordförande för Vision i Region Skåne. Vision är en facklig organisation för offentligt och privat anställda med anknytning till kommun, landsting och kyrka.
Gå till toppen