Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ljungqvist stöder fortsatt ryssavstängning

Wada föreslås ta till med hårdhandskarna mot rysk idrott genom avstängning i fyra år för antidopningsbrott. Det är rätt väg att gå, anser antidopningsexperten Arne Ljungqvist. – Det är det enda de förstår i klartext, gissar jag, säger han.

Ryssland riskerar en ny lång avstängning och kan portas från OS i Tokyo nästa sommar. Arkivbild.Bild: Pavel Golovkin/AP/TT
Det är den internationella antidopningsorganisationens oberoende granskningskommitté som föreslår att Wadas styrelse på måndag beslutar om tuffa åtgärder mot Ryssland.
Enligt förslaget ska Ryssland inte få arrangera internationella mästerskap och inte tillåtas att söka OS 2032. Ryska idrottare ska inte få vara med i stora mästerskap om de inte kan bevisa att de inte dopat sig, och då enbart få tävla under neutral flagg.
– Det är självklart att de bör vara avstängda tills de rättar in sig i ledet, säger Arne Ljungqvist.
USA:s antidopningschef Travis Tygart tycker att Wada ska vara ännu tuffare och inte låta några ryssar få vara med på exempelvis OS i Tokyo nästa år. Ljungqvist håller dock inte med.
– Man har alltid arbetat enligt principen att i görligaste mån inte skada enskilda idrottare för ledares försummelse, att oskyldiga idrottare inte ska drabbas. Det är en human aspekt som är rimlig, säger Ljungqvist som var vice ordförande i Wada mellan 2008 och 2013.
Om Wada går den vägen kan man också slippa överklaganden av ryska idrottare i idrottens skiljedomstol Cas där de sannolikt får rätt, tror Ljungqvist.
Det var McLaren-rapporten som konstaterade att det pågick utbredd och statsstödd dopning i Ryssland och som ledde till att Rusada och rysk friidrott stängdes av 2015. I en del idrotter stängdes ryska idrottare av från OS i Rio 2016 och i OS i Pyeongchang 2018 var det enbart de som konstaterats rena från dopning som fick tävla under neutral flagg.
För ett år sedan hävde Wada sin avstängning av Rusada under förutsättning att man skulle få tillgång till all data kring dopningsprover. I granskningen av den har Wada funnit att 145 av de 298 identifierade idrottarnas dopningsprover är misstänkta för att ha manipulerats eller att dess data har förfalskats. Wada har redan gått vidare med 47 fall där idrottare kan bli avstängda.
TT: Vad är skälet till att Ryssland inte verkar ta dopningsproblematiken på allvar?
– Det är ganska svårförståeligt för de har vetat om hur Wada ser på saken ganska länge. Redan inför OS i Peking (2008) upptäckte vi ryska kvinnliga löpare som inte kom dit för att deras prover manipulerats, säger Ljungqvist, som vid den tiden var ordförande i Internationella olympiska kommitténs medicinska kommitté.
– Men man har väl haft ett dopningsprogram på plats som man följt. Som jag ser det måste den högsta politiska ledningen nu inse att det här duger inte.
Ljungqvist säger att den nya ledningen för Rusada vill komma till rätta med dopningen, men att de är bekymrade över att de inte får gehör för sina tankegångar.
– Jurij Ganus (chefen för Rusada) har varnat för det som nu händer, men han har talat för döva öron. I ett brev till mig skriver han om det motstånd som han mött. Nu gäller det för nivåerna över Rusada att begripa och man får hoppas att Wadas åtgärder leder till det.
I Kreml förnekar man fortfarande dopningsanklagelserna. Rysslands idrottsminister Pavel Kolobkov sade nyligen att materialet som lämnades över till Wada inte var manipulerat och utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova sade att ”frågan blivit politisk, man vill få bort Ryssland”.
Fakta

Förslaget till Wadas styrelse

Wadas oberoende granskningskommitté föreslår fyra års avstängning för Ryssland. De stora mästerskapen som avstängningen gäller är ungdoms-OS, OS, Paralympics och VM i de idrotter som har avtal med Wada. Wadas styrelse tar beslut i frågan den 9 december.

+ Ryska idrottare och deras servicepersonal får bara delta i de stora mästerskapen om de kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningsprov eller att deras dopningsprover inte manipulerats. De ryska idrottarna får i så fall delta under neutral flagg.

+ Representanter för den ryska regeringen får inte nomineras till och får inte sitta i styrelser eller kommittéer i Wada eller i idrottsförbund som har avtal med Wada.

+ Representanter för den ryska regeringen och de på ledande poster i Rysslands olympiska kommitté eller paralympiska kommitté får inte delta vid de stora mästerskapen.

+ Ryssland får inte arrangera, eller söka, något av de stora mästerskapen. Undantag kan göras om det inte är praktiskt eller lagligt möjligt att flytta ett redan tilldelat mästerskap.

+ Den ryska flaggan får inte hissas vid något av de stora mästerskapen.

+ Rusada ska betala Wadas kostnader för utredningen av Rusada-data och bötfälls dessutom.

+ Rusada får fortsätta antidopningsarbetet under förutsättning att inga utomstående påverkar dess arbete.

Källa: Wada.

Fakta

Den ryska dopningsskandalen

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.

Internationella friidrottsförbundet stängde av ryska friidrottare från internationellt tävlande i november 2015 och den avstängningen gäller fortfarande. Ett stort antal ryska friidrottare har getts tillåtelse att tävla internationellt under neutral flagg.

Till sommar-OS i Rio 2016 fick varje idrott besluta om ryskt deltagande. 271 ryska idrottare deltog, dock inga friidrottare.

Ryssland fick inte vara med i vinter-OS i Pyeongchang 2018, däremot fick 168 ryska aktiva delta under neutral flagg. Efter OS hävde Internationella olympiska kommittén avstängningen av Ryssland eftersom enbart två av de 168 ryska deltagarna åkt fast för dopning.

Den 20 september 2018 hävde Wada avstängningen av den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Villkoret var att Wada skulle få tillgång till Rusadas all data kring dopningstester, vilket man fick i januari 2019.

I september bad Wada om förtydligande kring en del data efter att ha funnit brister och oegentligheter i testdatan. Därefter har Wada hittills gått vidare med 47 av 145 misstänkta dopningsfall.

I november föreslog Wadas granskningskommitté organisationens styrelse att vid sitt möte den 9 december förorda att rysk idrott stängs av i fyra år. Internationella olympiska kommitté ställer sig bakom förslaget.

Gå till toppen