Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Hans Lind

Musikern Hans Lind, Karlskrona, har lämnat oss efter en tids sjukdom. Han blev 74 år.

Hasse började sin musikerbana 1964 som musikelev vid Militärmusiken i Karlskrona, eller Flottans Musikkår, vilket var namnet för Karlskronabor i allmänhet. Hasse hade redan då flera instrument att välja på; valthorn, fagott och kontrabas.
Eftersom militärtjänst ingick i utbildningen, blev det tjänst i "grönkläder" vid Värmlands Regemente, I 2, i Karlstad och vid Älvsborgs Kustartilleriregemente, KA 4, i Göteborg. Här varvades musiken med diverse militära ämnen. Musikhögskolan i Stockholm blev slutpunkten i utbildningen. Då blev kontrabasen huvudinstrument, fagotten andra och piano tredje.
1984 utsågs Hasse till flaggtrumslagare (regementstrumslagare, eller tamburmajor). Han var lång och ståtlig när han svängde staven. Många högvakter har fullgjorts under Hans ledning. 1994 tog Försvarsmakten över huvudmannaskapet och ”Flottans Musikkår” blev Marinens Musikkår. Då blev det skifte även på flaggtrumslagartjänsten.
Nästan alla militärmusiker har spelat dansmusik, så även Hasse som bland annat spelade med ”Sonneys" och "Lokets” orkestrar, välkända i Karlskrona med omnejd.
Hasse hade titeln marinmästare i badminton vid 1960-talets början. Bridge var ett annat intresse, som fängslade mer och mer. Hasse var kvicktänkt, snabb och glad!
Ulf Sigurdsson
f d musiker vid Marinens Musikkår
Gå till toppen