Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Norska ambulansflyg tas ur tjänst

Ett ambulansflygplan i Tromsø i Nordnorge. Arkivbild.Bild: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix/TT
Tekniska problem stoppar fem nya norska ambulansflygplan från att brukas. Det innebär att baserna i Tromsø och Bodø står utan beredskap.
– Vi har flugit de patienter vi skulle i dag, så det har inte fått några konsekvenser så här långt. Men det är klart att situationen är olycklig, säger den administrative direktören Øyvind Juell på Luftambulansetjenesten på lördagen.
Problemet är att flygplanen tappar motorkraft under landning, med följd att de starkt vrider sig åt ena sidan. Felet uppstod flera gånger under fredagen och lördagen.
Sex ambulansflygplan är kvar i operativ tjänst. Luftambulansetjenesten har varslat om ett ökat behov av att sätta in helikoptrar.
I somras övertog Babcock Scandinavian AirAmbulance AS ett kontrakt om att leverera den flygande ambulanstjänsten till och med 2030. Sedan dess har flera flygplan tagits ur drift i kortare och längre perioder.
Gå till toppen