Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sveriges kantspel – sämst i hela VM

Sverige har gjort blott åtta kantmål i årets handbolls-VM i Japan. En bottennotering som Blågult delar med Australien – mästerskapets sämsta nation. – Vi ska väl sätta fler av lägena, säger kantspelaren Nathalie Hagman.

Sveriges högersexa Nathalie Hagman har gjort totalt 13 mål på fem VM-matcher för Sverige. Av dessa är fem från kanten och totalt har Blågult gjort blott åtta mål från kanten i uppställt spel i mästerskapet i Japan.Bild: Janerik Henriksson/TT
Sverige avancerade till mellanrundan i VM i japanska Kumamoto efter fyra segrar och en förlust samt plus 30 i målskillnad i grupp D.
Australien får spela tröstturneringen Presidents Cup efter fem storförluster och minus 129 i målskillnad i tuffa grupp B.
En sak förenar dock Sverige med blåbärsnationen från Oceanien – båda landslagen har svarat för åtta mål från kanten i uppställt spel, enligt den officiella statistiken från IHF (Internationella handbollsförbundet).
– Vi ska väl sätta fler av lägena och bollarna ska komma ut lite mer än vad de gör, säger den svenska högersexan Nathalie Hagman om den mindre smickrande statistiken.
Statistiken bekräftar bilden att Sverige inte har satt sina kantspelare i så värst många lägen. Med 28 avslut är det endast Australien (18 avslut), Kongo-Kinshasa (26) och den sensationellt utslagna världsmästaren Frankrike (25) som har tagit färre avslut från sina kanter.
– När det går lite tungt blir det mycket spel inåt banan, för att säkra upp lite. Det är också något vi behöver prata om och jobba på, för att bredda spelet. På det sättet blir det även bättre chanser för niometersspelarna, säger Hagman, som svarat för fem av Sveriges kantmål och totalt 13 fullträffar hittills.
Av de övriga elva nationerna som spelar VM:s mellanrunda med start på söndag är Tyskland och Sydkorea näst sämst med 22 kantmål. Bäst är Japan med 33 mål.
– Kantspelet är något vi verkligen vill få till, säger förbundskaptenen Henrik Signell.
Signell framhåller att landslaget ska kolla mer noga på sitt kantspel inför söndagens möte med obesegrade Spanien i den första matchen i mellanrundan.
– Det är jätteviktigt för oss att vi får med oss kanterna eller bredden i spelet. För det kommer krävas ännu mer att våra niometersspelare att hitta skott, genombrott eller inspel om vi inte visar att vi vill spela bredare i banan, säger han.
Sverige kommer till mellanrundan i Park Dome med två poäng. Spanien står på fyra poäng och ska Blågult, som blev VM-fyra 2017, ha något att göra med kampen om semifinalplatserna lär det nog krävas seger omgående.
– Vi har fortfarande stora möjligheter till att gå långt i det här mästerskapet med våra två poäng. Även om vi hade gått vidare med fyra poäng hade vi ändå tvingats spela bra, säger Nathalie Hagman.
Efter matchen mot Spanien väntar Rumänien (noll poäng) på tisdag och Montenegro (två) på onsdag för Sverige. De två främsta från gruppen, som även består av Ryssland (fyra poäng) och Japan (noll), får spela VM-semifinal.
Fakta

VM:s målliga från kanterna

Flest gjorda mål i kantspelet i handbolls-VM i Japan (antal kantavslut inom parentes):

Ungern – 44 mål (67 avslut)

Japan – 33 mål (57)

Rumänien – 29 mål (45)

Spanien – 28 mål (57)

Norge – 27 mål (36)

Angola – 26 mål (38)

Montenegro – 24 mål (41)

Nederländerna – 24 mål (41)

Ryssland – 24 mål (41)

Serbien – 23 mål (38)

Danmark – 23 mål (36)

Sydkorea – 22 mål (30)

Brasilien – 22 mål (44)

Kina – 22 mål (43)

Tyskland – 22 mål (47)

Slovenien – 22 mål (35)

Kazakstan – 19 mål (38)

Senegal – 17 mål (30)

Kuba – 16 mål (28)

Argentina – 14 mål (35)

Kongo-Kinshasa – 11 mål (26)

Frankrike – 11 mål (25)

Australien – 8 mål (18)

Sverige – 8 mål (28)

Länderna som spelar i VM:s grupprunda, grupp 1: Nederländerna, Tyskland, Norge, Sydkorea, Danmark, Serbien. Grupp 2: Ryssland, Spanien, Sverige, Montenegro, Rumänien, Japan.

Övriga tolv lag spelar i tröstturneringen Presidents Cup.

Källa: Internationella handbollsförbundet

Fakta

Så har kantspelarna gjort mål

Nathalie Hagman, högersex: 13 mål på 20 avslut, varav 5 kantmål, 2 från linjen, 2 mål på kontring och 4 straffmål.

Marie Wall, vänstersex: 8 mål på 16 avslut, varav 2 kantmål, 1 från linjen, 4 kontringsmål och 1 mål i tom kasse.

Oliva Mellegård, vänstersex: 5 mål på 11 avslut, varav 3 på kontring och 2 mål i tom kasse.

Mathilda Lundström, högersex: 4 mål på 9 avslut, varav 1 kantmål och 3 på kontring.

Sverige har gjort totalt 144 på 226 avslut på fem VM-matcher hittills. Så här har de fördelats:

Från 6 meter (linjen): 58 mål.

Kanterna: 8 mål.

Från 9 meter: 25 mål.

Straffar: 17 mål.

Kontringar: 26 mål.

Genombrott: 3 mål.

I tom kasse: 7 mål.

Källa: Internationella handbollsförbundet.

Gå till toppen