Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flygplan på väg till Ängelholm fick nödlanda efter isbildning på vingarna

Ett BRA-plan som lyfte från Bromma med slutdestination Ängelholm fick nödlanda på Skavsta efter isbildning på vingarna.

Ombord på planet fanns Lisa Darrell och hennes mamma Birgitta Darrell.
– Vi började flyga och sedan märkte man att något var fel, belysningen tändes aldrig. Efter cirka tjugo minuter fick vi besked om att planet måste nödlanda, säger Lisa Darrell.
Flygvärdinnorna gick igenom instruktioner för nödlandningen och bad passagerarna att läsa säkerhetsinstruktionerna och informerade om var nödutgångarna fanns. Beskedet om varför de var tvungna att nödlanda fick de först när de landat på Skavsta flygplats.
Lisa Darrell.Bild: Läsarbild
– Piloten sa bara att vi skulle nödlanda, och inte så mycket mer. Det gick fort när vi väl landade och då var det brandbilar och polisbilar på plats som väntade. Då fick vi veta att det blivit isbildning på vingarna och att man tagit säkerheten i första hand och valt att nödlanda.
Hur var stämningen på planet?
– Det var lugnt och sansat. Men nu när vi är här i vänthallen så märker man att många är tagna och lite fundersamma. När vi bara fick veta att vi skulle nödlanda, men inte varför, så funderade man ju på vad det kunde vara. Folk började ta ner sina jackor och förbereda sig, säger Lisa Darrell.
Nu väntar de tillsammans med de andra passagerarna på en buss som ska ta dem till Ängelholm.
På Sjö- och flygräddningscentralen fick man in larmet strax före klockan 17.
– De hade byggt på sig is på vingarna och valde att ändra rutten och nödlanda på Skavsta, säger Sara Jönsson på Sjö- och flygräddningscentralen.
Planet lyfte från Bromma cirka klockan 16.35 och landade på Skavstas flygplats klockan 17.10.
– När landningen var avklarad tog räddningstjänsten över och vi avslutade ärendet.
Gå till toppen