Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Höstens turbulens hjälpte MFF få en kickstart

Vägen fram till en ny satsning på fotboll för kvinnor och flickor i Malmö FF blev minst sagt turbulent, ja rent av stormig. Med facit i hand blev just detta faktum kanske den allra mäktigaste skjutsen in i en spännande framtid.
Nog för att Malmö FF har stor attraktionskraft, men trodde inte att jag skulle få se det vi såg på konstgräsplanen vid stadion på lördagen. En provträning av enormt hög kvalitet – ärligt talat egentligen för hög för den nivå som väntar. Men inte desto mindre häftig.
Provspel för MFFs damlag.Bild: Peter Frennesson
Det var också spännande att höra kommentarer bland provtränande tjejer efteråt, hur stora MFF-hjärtan såg en ny möjlighet och att de kanske också på ett annat sätt än killar är beredda att verkligen gå hela vägen från botten.
Rebecka Holm som gjorde första målet på träningen spelade i Borgeby i Elitettan i år, men har spelat i allsvenskan med Kristianstad. Malin Gunnarsson spelade allsvenskt med Rosengård, har spelat i LB07 och spelade i år i division 1 med Dösjöbro.
Hennes klubbkamrat där Melina Skarström uttryckte det på ett sådant sätt inte bara i Sydsvenskan, att många på studs – innan ens truppen är uttagen – ville göra henne till lagkapten. Det ska tilläggas i förhållandet till intervjun i Sydsvenskan att hon också gått på idrottsgrundskolan på stadion och varit aktiv som ledare i MFF:s sommarfotboll.
Det var väldigt många från just hennes Dösjöbro som provtränade och det sägs att tränaren Fredrik Jahnfors var där och han har själv bekräftat att han är en av dem som för samtal om just det jobbet i MFF. Här finns förstås också baksidan för övriga klubbar – de kommer att utarmas på ett 20-tal spelare i vinter.
Övriga klubbar kan också påverkas på flicksidan åtminstone initialt. Pratade med Per Ågren om den parallella flicksatsningen – som nu äntligen känns riktigt, riktigt seriös – på ett 11-12-års lag och ett för 13-14-åringar, vilken ska inledas med en provapåvecka efter nyår. Här är målet att ha ett 30-tal spelare i varje åldersgrupp. Och om det blir så många, blir det matchmässigt flera lag, eftersom de yngre spelar sjumanna (heter det så för kvinnor?) och de äldre niomanna. Redan tidigare har det varit tunt på flicksidan i många klubbar.
Men stimulansen kanske betyder mer på sikt?
Någon gång fram i mitten av april är det dags. Malmö FF spelar sin första division 4-match och klokt nog missar inte klubben det öppna målet. Det tycks mer eller mindre bestämt att första matchen spelas inne på klubbens eget stadion. Något annat kan ju rimligen heller inte göras, när MFF redan låtit Rosengård och LB07 spela två derbyn i damallsvenskan där.
Även om vi snackar division fyra, kan omstarten bli en rejäl publikfest om MFF håller i hajpen.
För mig som följt fotboll på damsidan för Sydsvenskan sedan 1979 - gick och såg matcher långt innan dess - säger den nostalgiska och historiska ådran att Skånes FF får se till att hjälpa lottningen lite så att det blir MFF-Skabersjö i premiären.
Ulla Håkansson och hennes Skabersjö in action mot danska Sorgenfri 1971.Bild: Tommy Stensson
Skabersjö var skånska pionjärer, första damlaget spelade 1969 men de äldsta bilderna jag hittar är från 1971, och flera spelare nådde sedermera landslagsnivå med Ulla Håkansson i spetsen och i klubben har en rad senare MFF-stjärnor fostrats. Samma år ställde för övrigt MFF upp med ett seniorlag på damsidan i seriespel (sedan sektionen startats 1970) Det grön-gula Skabersjö mot MFF hade varit en skön kickoff.
Efter premiären talar mycket för att hybridträningsplanen blir damernas matcharena. Man kan sätta in provisoriska läktare och det är klart att det är kul om man kan vara kvar på stadionområdet, men även om det är division fyra är jag lite rädd att det blir för mycket träningsplan över det. Fika och mys är en viktig ingrediens om fotboll på den nivån ändå ska locka.
Planproblematiken vid stadion är för övrigt en huvudvärk för Malmö FF men också för Malmö stad, som på något sätt måste omfamna satsningen på damerna, samtidigt som man ser till att övriga föreningar inte blir lidande. Redan i januari får MFF inom egna tider pussla ihop träningsscheman, då tiderna redan är fördelade fram till april.
Per Ågren berättar att på ungdomssidan kommer det att innebära att man får packa ihop än fler ungdomslag på samma träningsplan samtidigt för att få plats med flickorna och damlaget också. Ett inte unikt problem för MFF, men ett problem när man utvidgar verksamheten.
Gå till toppen