Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jämtland vill inte ha fler järvar

Järven orsakar stor skada för rennäringen i Jämtland. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Rovdjursnivåerna i norra Sveriges län rör upp känslor. Före årsskiftet ska en gemensam miniminivå för björn och järv bestämmas i Norrbotten, Jämtland, Västerbotten och Västernorrland – men länsstyrelsen i Jämtland nobbar det förslag som ligger, rapporterar Sveriges Radio.
Länsstyrelsen anser att förslaget innebär en kraftig ökning av antalet järvhonor med ungar i länet, något som ställer till det för rennäringen.
– Vi har i vårt län Sveriges största samlade rovdjurstryck av alla län, säger Jöran Hägglund, landshövding i Jämtlands län.
Och på Naturvårdsverket har man förståelse för frustrationen.
– Självklart har det blivit en olycklig situation i Jämtland. Där finns en oro att man låser in täta järvstammar som orsakar stor skada framförallt för rennäringen i Jämtland, säger handläggaren Mikael Wallén till SR.
De fyra landshövdingarna ska gemensamt ta ställning till förslag som tagits fram av tjänstemän. Därefter klubbas förslaget igenom av Naturvårdsverket.
Gå till toppen