Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alliansen och SD öppnar för fler privata LSS-boende

I dag driver Attendo Kävlinge kommuns enda privata LSS-boende. För att öka intresset bland andra företag i nästa upphandling planerar kommunen att lägga ut fler gruppboenden på entreprenad.

I Kävlinge kommun finns nio gruppboenden för vuxna med funktionsnedsättning, även kallat LSS-boende. Sedan 2015 driver Attendo ett sådant gruppboende med sex bostäder i Furulund. Kävlinge kommuns avtal med Attendo löper ut den siste oktober 2020. Därefter kan avtalet förnyas i max två år, sedan måste ett nytt företag ta över enligt lagen om offentlig upphandling.
När en ny upphandling rycker närmre vill Moderaterna att kommunen ska kunna lägga ut fler LSS-boenden på entreprenad. Nämndens ordförande Annsofie Thuresson (M) menar i beslutsunderlaget att det kan öka intresset för upphandlingen och göra att kommunen får in fler anbud. När frågan varit upp i omsorgsnämnden har partiet fått medhåll av övriga allianspartier samt Sverigedemokraterna. Oppositionspartiet Socialdemokraterna har varit emot.
Under måndagens kommunfullmäktigemöte blev det debatt i frågan.
– Socialdemokraterna vill inte att några vinster i välfärden går till riskkapitalister, säger Gunni Gustafsson Nilsson (S), andre vice ordförande i omsorgsnämnden.
– Vi är valda för den politik vi för och vi måste hålla fast vid den politiken, säger Annsofie Thuresson (M).
Frågan gick till votering. Med 34 röster mot 13 fick allianspartierna och Sverigedemokraterna igenom förslaget att ge omsorgsnämnden tillåtelse att lägga ut fler LSS-boenden på entreprenad i samband med nästa upphandling.
Socialdemokraterna yrkade på att kommunen ska driva samtliga boenden och har också föreslagit att kommunen ska ta över Attendos boende när avtalet löper ut i siste oktober 2020. Under omröstningen i kommunfullmäktige fick de stöd av Vänsterpartiet. Miljöpartiets ledamöter avstod att rösta.
Sydsvenskan skrev först att det var 34 röster mot 9. Det är nu ändrat till 34 mot 13.
Gå till toppen