Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här lagas årets hemligaste middag

Nobelmiddagens meny är en väl bevarad hemlighet – fram till dess att de 1 350 gästerna sätter sig bords. – Det enda jag kan säga är att vi lyfter fram svenska producenter och hyllar dem, säger årets Nobelkock Sebastian Gibrand.

Full fart i Nobelköket i Stockholms stadshus inför Nobelfestligheterna på tisdag. Nobelkocken Sebastian Gibrand ser till att alla 47 kockarna är sysselsatta.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Det råder febril men kontrollerad aktivitet i köket i Stockholms stadshus, ett förvånansvärt litet kök med tanke på gästantalet. 47 kockar är inblandade i förberedelserna av menyn – vilket i det här skedet innebär hackande av grönsaker i högt tempo – och trots den strikta hierarkin i köket är det tydligt att det finns en laganda.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen