Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljonböter efter storbranden i Västmanland

Fem år efter den stora skogsbranden i Västmanland har ansvarsfrågan fått ett svar. En underentreprenör får betala 2,5 miljoner kronor i böter – medan skogskoncernen Stora Enso frias helt. Domen får kritik av Skogsentreprenörerna.

Mer än 14|000 hektar skog brann ned för fem år sedan. Nu döms ett företag till företagsböter på 2,5 miljoner kronor för att ha orsakat branden. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Det var den skogsmaskin som ägdes och kördes av en mindre maskinentreprenör som ledde till att branden i Västmanland startade, slår Västmanlands tingsrätt fast i domen som gäller allmänfarlig vårdslöshet. Och det var den som utförde maskinarbetet, det vill säga entreprenören, som bäst kunde avgöra om brandrisken var så stor att arbetet borde ha ställts in, anser rätten.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen