Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Skoluniform löser flera problem på en gång

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Vi borde införa skoluniform i skolan för att det skulle lösa problem som exempelvis att föräldrar inte behöver lägga ner så mycket pengar på kläder till sina barn och istället försörja dem. Mycket mobbning beror på hur man klär sig, så mobbningen skulle också minska.
För det första har inte alla råd med dyra kläder, det har blivit en status att ha dyra märkeskläder som alla inte har råd med. Men hade vi infört skoluniform så hade föräldrar inte behövt slösa en massa pengar på dyra kläder till sina barn när de kan använda de pengarna på mat istället.
Om alla har likadana kläder i skolan så kommer elever inte att bli kallade ”fattiga” för att de har billigare kläder.
För det andra så kommer mobbningen att minska för att en stor del av mobbningen beror på att man har fula kläder eller att man inte har råd med dyra kläder. Men om alla ser likadana ut så kommer ingen kunna bli mobbad över hur den klär sig. Alltså: förolämpningarna efter hur man klär sig kommer att få ett slut om skoluniform införs.
Men vi borde få klä oss så som vi vill och framhäva vilka vi är genom vår klädsel, däremot så är det inte kläder som beskriver vem du är utan det är vem du är inombords och inte vem du är utanpå. Om du bär skoluniform så kan du fortfarande vara dig själv för att kläder inte spelar någon spelar någon roll.
För det tredje så representerar det skolan på ett bra sätt genom att alla har samma kläder och det visar att skolan har en professionell inställning.
Vina Atroushi
Gå till toppen