Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SR fälls för prisad radiodokumentär

Sveriges Radios prisade dokumentärserie ”Hästgården” fälls av Granskningsnämnden för intrång i privatlivet.

Ryttare på häst. Genrebild.Bild: Kallestad, Gorm/NTB/TT
”Hästgården” sändes i Sveriges Radio P1 i tre delar i maj 2018 och handlar om en ridlärare som anklagas för sexuella övergrepp på elever. Senare det året vann dokumentären Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare.
Nu fälls serien av Granskningsnämnden för radio och tv för intrång i privatlivet, skriver tidningen Journalisten. Enligt beslutet var ridläraren, som i programmet kallas ”Mårten”, möjlig att identifiera.
Det var ridläraren själv som anmälde dokumentärserien. Han avled i oktober 2018.
Nämnden menar att det inte har funnits ”ett oavvisligt allmänt intresse som motiverade intrånget i anmälarens privatliv” och att serien därför strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.
Granskningsnämnden fäller även nyhetsinslag om nya anklagelser om sexualbrott mot ridläraren som har sänts i Ekot, P1 Morgon och Klartext. Enligt nämnden har det i inslagen inte framgått att ridläraren förnekade anklagelserna, vilket strider mot kravet på opartiskhet.
Gå till toppen