Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Djurvärlden inspirerade Novotny till ny film

Det blev inget pris för bästa regidebut för Tuva Novotny på årets utdelning av European Film Academy Awards. Men hon hänger inte läpp för det. Tvärtom – den internationella framgången för ”Blind Spot” har gett hennes nya karriär som filmregissör en ordentlig skjuts.

Tuva Novotny fick inget pris för "Blind Spot" på EFA-galan – men är redan i full gång med planeringen inför nästa film: "Diorama". Ett diorama är ursprungligen ett tittskåp, men ordet används också om arrangemang av olika biologiska grupper på museer. Arkivbild.Bild: Naina Hel n Jåma/TT
Just nu pågår slutplaneringen inför nästa film. Inspelningsstart sker efter nyår, troligen i Stockholm.
– Den heter ”Diorama” och baseras på ett manus jag skrev för fem år sedan, säger Tuva Novotny till TT.
Hon berättar att filmen handlar om tvåsamhet, ”om en relation från början till slut” och att den ska illustreras med exempel från djurvärlden. På frågan om hur hon ska kunna regissera djur skrattar hon till svar.
– Det behöver ju inte vara riktiga djur. Det kan vara skådespelare i djurkläder. Jag tycker om att utmana gränser, och skådespelare i djurkläder kan vara ett roligt sätt att utmana.
Den kvinnliga huvudrollen i ”Diorama” ska spelas av Pia Tjelta, som också hade huvudrollen i ”Blind Spot”.
– Det är ett fantastiskt manus. säger Pia Tjelta till TT.
Vem hennes manlige motspelare är hålls fortfarande hemligt.
”Blind Spot” har vunnit en rad internationella festivalpriser. Efter den regisserade Novotny ”Britt-Marie var här”, som fortfarande är den i Sverige mest sedda svenska filmen 2019.
– Det har gjort att jag har fått större självförtroende och det har gjort att producenterna också har förtroende för mig. Det är finansiellt mycket bra, säger Novotny.
Fakta

Tuva Novotny

Född: 1979 i Stockholm.

Yrke: Skådespelare och regissör.

Bakgrund: Gick teaterlinjen med musikinriktning på S:t Eriks gymnasium i Stockholm. Medverkade i ungdomsprogrammet "Bullens" brevfilmer. Fick sitt genombrott i TV4:s såpa "Skilda världar" och filmdebuterade i Daniel Alfredsons långfilm "Tic tac" 1997.

Filmer i urval: "Smala Sussie" (2003), "Dag och natt" (2004), "Bang bang orangutang" (2004), "Bröllopsfotografen" (2009) och "Borg" (2017).

Debut som regissör: Med "Blind Spot". 2019 regisserade hon "Britt-Marie var här".

Gå till toppen