Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: En ny MFF-bok av historisk betydelse

När Staffan Tapper tillsammans med Hans Zielinski och författaren Micke Sjöblom släppte en ny bok om Malmö FF, betonade han flera gånger ordet dokumentation och dess betydelse.
Det är bara att instämma – MFF har sedan Eric Perssons tid en tung tradition att förvalta vad gäller dokumentation och har väl inte alltid lyckats med uppgiften.
Staffan Tapper, Hans Zielinski och Micke Sjöblom vid släppet av den nya boken. Till höger förläggaren och MFF-dam-profilen (från förra epoken alltså, numera FCR) Jeanette Vantze Rosengren.Bild: Max Wiman
Den nya boken heter "Mer än bara fotboll" och tar sitt avstamp i det arbete som Tapper och Zielinski gjort i den avdelning av klubben som heter "MFF i samhället" och som är stadigt växande.
Den presenterades vid ett boksläpp i Malmö på måndagen på adressen Gustav Adolfs Torg 8, vilken kommer att präglas av boken hela veckan. På tisdagskvällen debatterar Sydsvenskans förre sportchef Åke Stolt och Sydsvenskans kulturskribent Rakel Chukri de senaste turerna kring Zlatan och statyn. Det kommer också att vara öppet på eftermiddagarna och under kommande helg.
– Vi kunde haft det här på stadion, men vi vill genom att vara ute på stan markera just vikten av det som görs kring fotbollen, det som görs av "MFF i samhället", poängterade Staffan Tapper.
Det är lätt att i fotboll göra biografier om hjältar och böcker om framgångssagor i föreningar. Men det är lätt att glömma allt det andra som gör en förening, inte minst en stor sådan som Malmö FF.
Det blir inte en idolbok som de yngsta slukar, men det blir en dokumentation av historien och utvecklingen som bör intressera och engagera både medlemmar och andra Malmöbor och varför inte som undervisningsverktyg i de idrottsakademier och andra skolprojekt som MFF är inblandat i.
Faktum är att många större idrottsföreningar kan ta lärdom av dokumentationen i denna bok, som utvecklar resonemang kring hur inte minst de som jobbar och har jobbat inom "MFF i samhället" (Jan-Olov Kindvall och Per Ågren ska absolut nämnas) skapat verksamheter som är långt ifrån det allsvenska lagets jakt på poäng.
Idrotts- och fotbollsakademier, fotboll mot rasism, karriärakademin för att få unga i jobb – listan kan göras lång vad en idrottsförening kan göra och MFF gör.
Och så handlar det inte minst om historien. Staffan Tapper och Hans Zielinski skapade MFF-museet, en inte så liten men framför allt ovärderlig skatt i dokumentationen av en mer än 100-årig förening.
Eric Persson skrev en gång i tiden själv årsböckerna och där har MFF i moderniserad form hållit traditionen högt med fullmatade publikationer varje år. Men mycket annat låg i träda i många år, spelarstatisik över tid finns inte lättillgängligt.
Och i den tid då allt färre unga (för så är det väl?) förstår bokens storhet, är det lite oroande att man inte kan säkerställa pålitlig dokumentation vad gäller framför allt det rent sportsliga på nätet.
I dag behövde jag information kring MFF:s Europamatcher. Enligt klubbens hemsida har hemmamötet mot Lugano inte spelats och inte heller matcherna mot Chelsea.
Vid en sökning på 2014, så fanns det bara två spelade matcher i april månad. Vilket förefaller osannolikt.
Mycket av materialet som faktiskt fanns kring A-lagets matcher försvann när en ny och flashigare hemsida sjösattes, långtifrån allt har kommit upp till ytan igen. Själv uppskattar jag mer pålitligheten, korrektheten och kontinuiteten än flashighet och flärd.
Dokumentation, sa Staffan Tapper och prasslade med en bok.
Dokumentation, säger jag medan jag letar i cyberrymden.
***
Malmö FF vann den gångna helgen det skandinaviska mästerskapet för 19-åringar efter finalseger mot Elfsborg med 3–0. Målen gjordes av Tim Prica, Patriot Sejdiu och Sebastian Nanasi.
Turneringen har spelats över två helger i Göteborg. Första helgen vann MFF mot BP med 4–1 och Midtjylland med 3–0. I den sista gruppspelsmatchen besegrades norska Brann med 1–0.
***
Staketrävarna i det så kallade Kellermangänget delar varje år ut sitt eget pris. Föga överraskande gick det i år till en viss Markus Rosenberg med följande motviering:
"Markus Rosenberg har som ingen annan spelare lyft föreningen Malmö FF. Med en kombination av utpräglat ledarskap, taktisk briljans och listig offensiv kompetens, har han fört MFF till en ny nivå. Markus Rosenbergs insats som spelare och som lagkapten, har varit helt avgörande för MFF:s internationella framgångar under senare år."
Tidigare vinnare av deras pris:
2010 Daniel Andersson
2011 Hasse Borg
2012 Staffan Tapper
2013 Rikard Norling
2014 Åge Hareide
2015 Markus Rosenberg
2016 Jonnie Fedel
2017 Mats Magnusson och Erling Pålsson
2018 Bo Larsson
Gå till toppen