Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Knark eller avokado. Gängen gör pengar på allt.

Lådor med den dyrbara och eftertraktade avokadon i ett lager i Ziracuaretiro, Michoacán.Bild: Marco Ugarte
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Att de kriminella gängen ska knäckas är svenska politiker rörande överens om. När det gäller hur det ska gå till är meningarna däremot delade.
Ett förslag som lyfts fram är att legalisera cannabis så att gängen inte längre kan tjäna grova pengar på att sälja hasch och marijuana.
Om det ändå vore så enkelt.
I den mexikanska delstaten Michoacán pågår ett skoningslöst och blodigt krig mellan olika kriminella karteller.
Det handlar om droger men inte enbart. De senaste åren har kartellerna i Michoacán hittat en ny vara att dö och döda för: avokado.
Suget efter en len och krämig guacamole på andra sidan gränsen, i USA, får i likhet med det amerikanska suget efter knark dödliga konsekvenser i Mexiko.
Det gångna årtiondet har Mexikos export av avokado fyrdubblats och priserna stigit. Närmare 80 procent av all mexikansk avokado produceras i Michoacán. De kriminella gängen vill ta kontroll över marknaden.
"De gör det genom en mix av hot, fysiskt våld och korruption, vilket innebär att medborgare oftast inte kan förvänta sig något skydd från staten. De använder en rad metoder för att krama ur industrin, vilket inkluderar kidnappningar, avrättningar och stölder", sammanfattar Falko Ernst, Mexikoanalytiker på tankesmedjan International Crisis Group, för TT.
Att ta ifrån livsstilskriminella frukterna av deras brottsliga verksamhet är ett sätt att angripa gängen. I Sverige samarbetar Polisen med Kronofogden, som tar gängmedlemmars lyxbilar, smycken, exklusiva armbandsur – emellanåt även märkeskläderna de bär.
Bättre är att hindra dem från att plocka frukten från första början. Men det är lättare sagt än gjort.
Förra året anmäldes 515 butiksrån, en minskning med 209 brott jämfört med 2017. Bankrånen har minskat den senaste tioårsperioden. Antalet anmälda bankrån 2018 var elva, samma som 2017. Att de här brottstyperna inte längre är lika vanliga beror till stor del på att butiker och bankkontor minskat och förändrat sin kontanthantering.
Bedrägeribrotten ökade däremot med 150 procent mellan 2009 och 2018 och det är datorbedrägerier som står för i stort sett hela ökningen.
När samhället förändras, förändras brottsligheten.
De kriminella hittar hela tiden nya inkomstkällor. I Mexiko kan det vara avokado, i Sverige har kriminella grupperingar på senare år upptäckt att välfärdssystemet kan mjölkas på pengar med minimal ansträngning och utan blodspillan. Felaktiga arbetstillstånd, osanna intyg och oriktig folkbokföring används för att komma i åtnjutande av olika bidrag. Omfattningen av denna välfärdsbrottslighet är svår att få grepp om, men för ett par år sedan bedömdes den ligga i spannet 10–20 miljarder kronor.
En legaliseringsvåg drar över världen. I USA är marijuana för medicinskt bruk numera tillåten i 33 delstater. I ytterligare elva delstater samt i huvudstaden Washington är även icke-medicinskt bruk av marijuana lagligt
Det kan finnas skäl att legalisera cannabis. Frågan förtjänar absolut att utredas. Och en av de frågor en sådan utredning bör studera närmare är just hur en legalisering kan förväntas påverka brottsligheten. Men förväntningarna bör inte ställas högt. En aktuell amerikansk studie av delstaterna Washington och Colorado fann ingen påvisbar effekt av legaliseringen på grövre brott. Legalisering av lätta droger lär heller inte göra att marknaden för tyngre preparat försvinner.
Att droger är legala, som tobak och alkohol, förhindrar inte att det finns en utbredd illegal marknad vid sidan av den legala. Svenska Tobaksleverantörsföreningen bedömer att 10–15 procent av de cigaretter som röks i Sverige kan vara smuggelgods.
Sverige är förvisso inte Mexiko, men insikten om att avokado kan utlösa ett kartellkrig där, gör det svårt att tro att en legalisering av cannabis skulle knäcka gängen här.
Gå till toppen