Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Skillnaden mellan M och MP är hur man ser på människor.”

Vi är beredda att kämpa, förhandla och kompromissa med de partier som delar vår värdegrund för att Malmö ska bli en jämlik, jämställd och hållbar stad, skriver Stefana Hoti och Janne Grönholm, Miljöpartiet.

Stefana Hoti (MP) i Malmö kommunfullmäktiges talarstol. MiljöpartietBild: Tom Wall
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Torbjörn Tegnhammar och Helena Nanne, Moderaterna, nämner inte med ett enda ord det förebyggande arbete som är så viktigt för att fånga upp de unga som riskerar att misslyckas i skolan, leva ett liv i utsatthet och utnyttjas av kriminella. (Aktuella frågor 9/12).
Vi är överens med Tegnhammar och Nanne om att det är av stor betydelse att kommunen jobbar hårt och metodiskt för att fler ska bli självförsörjande. Skillnaden mellan Moderaterna och Miljöpartiet är hur man ser på människor.
Vi tror på människors vilja och förmåga att ta ansvar för sina liv, och att samhället har ett ansvar att ge stöd till dem som behöver det. Moderaterna ser fattigdom som ett tecken på dålig karaktär. Fattig är den som inte har ansträngt sig tillräckligt. Därför går deras politik ut på att skilja mellan vi och de. Därför ska föräldrar med försörjningsstöd inte få hyra en lägenhet. Därför ska hemlösa barn bo på akutboenden. För Moderaterna handlar det om att göra de utsattas tillvaro ännu mer plågsam. När det gör tillräckligt ont så reser man sig.
Kommunala arbetsmarknads- och utbildningsinsatser är utmärkta verktyg för att fler Malmöbor ska bli självförsörjande. Därför välkomnar vi Arbetsförmedlingens besked att Malmö stad åter kan börja anställa långtidsarbetslösa på extratjänster. Det var en åtgärd som slaktades när Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom i riksdagen med hjälp av Sverigedemokraterna för ett år sedan.
Skolans största utmaning är ojämlikheten. Var du bor och vilka föräldrar du har spelar en avgörande roll för om du klarar skolan eller inte. Vi vill att Malmös skolor skärper sina ansträngningar för att minska skillnaderna mellan elevernas förutsättningar. Här skiljer sig Miljöpartiets och Moderaternas skolpolitik åt.
Vi vill att resurserna fördelas efter behov. De skolor som har tuffast utmaningar behöver också mer resurser för att kunna anställa fler lärare, ha mindre klasser och ge mer stöd. Moderaterna vill istället ta pengar från det ekonomiska biståndet till stadens mest utsatta barn och ge till skolor där eleverna redan klarar sig bra. För oss i Miljöpartiet är det otänkbart att rösta för en politik som spär på skillnaderna i samhället.
Ett av fyra barn i Malmö växer upp i fattigdom. För dessa barn är det ingen självklarhet att det finns mat i skafferiet, en vinterjacka att ta på sig när temperaturen kryper ner mot noll, eller pengar till fritidsaktiviteter. Många av dem bor trångt. I värsta fall har de inget hem.  De har svårare att klara skolan. Det är en tillvaro som leder till ohälsa, hopplöshet och en känsla av att inte ha en plats i samhället. Det är den här utsattheten som gör att kriminella kan locka 8-åringar att bli en del av stadens gäng. För oss i Miljöpartiet är det en av stadens viktigaste uppgifter att jämna ut spelplanen, och att ge stöd till dem som behöver det för att få ett hem, klara skolan och skaffa ett arbete.
Vi är beredda att kämpa, förhandla och kompromissa med de partier som delar vår värdegrund för att Malmö ska bli en jämlik, jämställd och hållbar stad. Miljöpartiet förvaltar väljarnas förtroende, oavsett om vi är i opposition eller är med och styr.
Denna mandatperiod har Miljöpartiet förhandlat fram en överenskommelse med Socialdemokraterna och Liberalerna som ger oss möjlighet att i opposition få genomslag för grön politik. Därför får nu alla familjehemsplacerade barn tillgång till Skolfam, som hjälper dem att klara skolan, därför stärks det vräkningsförebyggande arbetet och därför samarbetar Malmö stad med den ideella sektorn för att hjälpa de mest utsatta hemlösa.
Vi vill växla upp arbetet med förebyggande insatser för att fånga upp de unga som lever i en riskzon. Det är den viktigaste trygghetsreformen som behöver ske i Malmö.
Vi är en röst för alla dem som andra inte lyssnar på, och driver på för en samhällsutveckling som skapar jämlika förutsättningar för alla Malmöbor. Vi är trygga i vår värdegrund, även när det blåser kalla vindar och andra svajar i sin övertygelse.
Stefana Hoti (MP), partiföreträdare för Miljöpartiet i Malmö.
Janne Grönholm (MP), ledamot i Malmös arbetsmarknads- och socialnämnd.
Gå till toppen