Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tonårstjej rånade och misshandlade flickor och kvinnor under våren

En tonårsflicka misshandlade sju olika flickor och kvinnor i centrala Lund under ett par månader i våras. Nu döms hon till ungdomsvård. Även hennes föräldrar finns i domen – de ska också betala skadestånd till brottsoffren.

Hon har inte så bra minne från våren, sa den 16-åriga flickan under rättegången.
Tonårsflickan och hennes vänner hängde en del vid Vårfruskolan. Första misshandeln hon döms för var på busshållplatsen vid Bankgatan i mars. En ensam tjej väntade på bussen, när den dömda flickan och en kompis frågade henne varför hon ”kollat surt”. Sen fick hon knytnävsslag i huvudet, blev nerdragen i håret och fick fler slag när hon låg på marken.
De följande veckorna följde tonårsflickan samma mönster. Hon och kompisar gick fram till andra tjejer, ensamma eller ett par tillsammans, talade provokativt och började sedan slå. De tre första offren var skolflickor, det fjärde student. I det fallet har den dömda flickan dessutom sprungit iväg med studentskans väska, och döms därför för rån, förutom misshandel.
Enda misshandeln där en pojke varit närvarande utspelade sig på Valborg. Den misshandeln nekar också tonårsflickan helt till, medan hennes kompis minns att de bråkat, men förnekar hot eller slag.
Sista misshandeln skedde i maj, mot en kvinna som var gravid. Den dömda tonårsflickan och hennes kompis förklarade i tingsrätten att det ”hade varit något tjafs på Snapchat mellan dem” och att de ville att den utsatta kvinnan skulle säga förlåt. De drog ner henne i håret och slog henne med knutna nävar. Kvinnan berättar att hon försökte skydda sin mage genom att hålla sin stora väska framför den när hon misshandlades. Flickorna som slog visste inte att kvinnan var gravid.
I bevisningen finns flera vittnesuppgifter, men även utpekande via fotografier. En av de utsatta flickornas mamma lyckades ta bild på tonårsflickan på stan. Och ytterligare ett vittne till en annan misshandel tog bild.
Efter misshandeln av den gravida kvinnan kom både ambulans och polis till platsen. Tonårsflickan och hennes kompis greps, och den slagna kvinnan togs om hand. Hon hade ont, men fick inga allvarligare skador.
Tonårsflickan togs om hand enligt LVU, lagen om vård av unga. Hon döms nu för sex fall av misshandel, ett rån, ett fall av olaga hot och ett ringa narkotikabrott. Sju brottsoffer ska också få skadestånd, och flickans föräldrar ska solidariskt betala en del av skadestånden tillsammans med sin dotter.
Även tonårsflickans kompis som varit med vid några av tillfällena döms för brott: ett fall av misshandel, rån, olaga hot och ringa narkotikabrott. Hon döms också för ett fall av penningtvättsförseelse, för ett tillfälle då hon mottagit en swishbetalning och tagit ut kontanter till en bekant. Även hon ska betala skadestånd tillsammans med sina föräldrar till flera offer.
Gå till toppen